• понеделник, 05 юни 2023
  • 334 преглеждания

Второто издание на Фестивал на хороигралците „Харизмата на хорото“ се проведе в Свищов

За втора поредна година в Свищов се проведе фестивал на хороигралците „Харизмата на хорото“. Амфитеатърът на крепостта „Калето“ бе домакин на стотици танцьори от цялата страна.

Фестивалът е с конкурсен характер. В него право на участие имат всички любителски танцови клубове и школи, занимаващи се с изучаването на традиционни хора. Тази година над 400 любители на българското народно хоро от всички краища на България, разпределени в 27 състава, взеха участие в конкурса.

Уменията, които участниците показват на сцената се оценяват от компетентно жури. В състава на журито тази година са председател доц. д-р Димо Енев, който преподава в катедра „Хореография“ на Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив, ас. д-р Верка Божкова, преподавател в катедра „Хореография“ в Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград, както и д-р Генчо Генчев, кмет на Община Свищов и създател на международен фолклорен фестивал „Фолколрен извор“.

В началото на програмата по регламент всеки от съставите изтегли билет с номера, под който ще представи изпълнението си на сцената. Участниците се класират в три категории – „Група над 15 души“, „Група под 15 души“ и „Детска група“.

След представянията на фолклорните състави, в края на фестивалния ден се проведе церемонията за награждаването на участниците и връчването на специалната награда на кмета на Община Свищов.

За разлика от първото издание, тази година фестивалът завърши с хороводно веселие, в което участие взеха всички желаещи граждани и гости на Свищов. Голямото хоро се изви в центъра на Свищов на площад „Алеко“, а финалът му бе сложен с пъстра заря, подарък от Община Свищов.

Фолклорното събитие „Харизмата на хорото“ се организира от хореографа Захарина Томова. Партньори са Община Свищов и Танцов клуб „Марико“ - Свищов. Събитието се ползва с подкрепата на редица местни и национални бизнес организации, обществени институции и физически лица.

 

По информация и снимки на: БТА

 

Имената на наградените участници и повече снимки от фестивала може да видите на официалната Фейсбук страница на "Харизмата на хорото" - https://www.facebook.com/festival.charisma