Исмаилия, Арабска република Египет (от 2000 г.)

Побратимяването между Исмаилия и Свищов датира от 2000 г., осъществено по инициатива на висшите учебни заведения в двата града, които продължават да развиват активни връзки и обмен.
Исмаилия е град в североизточната част на Египет. Разположен на западния бряг на Суецкия канал и има население (включително и околните селски райони) около 750 000 жители. Исмаилия е основана през 1863 г., по време на строителството на Суецкия канал.

 


Барселуш, Португалия (от 2000 г.) www.cm-barcelos.pt

Побратимяването между Барселуш и Свищов датира от 2000 г., осъществено по инициатива на тогавашния посланик на Португалия у нас.
Барселуш е град в област Брага в северната част на Португалия и  има население от около 20 000 жители. Община Барселуш има общо население от около 124 000 души и е с площ от 378.9 km ². С 89 енории, тя е с най-голям брой общини в страната. Символ на града е петелът.

 


Тайджоу, Китайска народна република (от 2002 г.), http://english.taizhou.gov.cn

Побратимяването между Тайджоу и Свищов датира от 2002 г., осъществено с помощта на Китайското посолство у нас.  
Тайджоу е град в Китайската народна република, разположен на северния бряг на река Яндзъ., с население от около 6 милиона жители.
 


Велес, Македония (от 2003 г.), www.veles.gov.mk

Побратимяването между Велес и Свищов датира от 2003 г., осъществено по инициатива на тогавашния градоначалник на македонския град г-н Аце Коцевски. Сътрудничеството се осъществява предимно чрез съвместни културни прояви и обмен.
Велес е град в централната част на Република Македония, разположен на река Вардар. Велес е град с поезия, култура, история и традиция, както и град с много и ценно културно наследство и вековни църкви. Община Велес е с население около  55 000 души.

 


Биело поле, Черна гора (от 2004 г.), www.bijelopolje.co.me

Побратимяването между Биело поле и Свищов датира от 2004 г., осъществено по един трагичен повод. На 4 април 2004 г. във водите на река Лим загиват 12 свищовски деца.  Наред с благодарността и признателността към самоотвержените жители на град  Биело поле, помогнали за спасяването на останалите пътници от злощастното пътуване, се ражда идеята за побратимяване между двата града.
Биело поле е град в северната част на Черна гора с население от около 16 000 жители, за цялата община е около 50 000 души.

 


Приеполе, Сърбия (от 2004 г.), www.opstinaprijepolje.rs

Побратимяването между Приеполе и Свищов датира от 2004 г., осъществено по един трагичен повод. На 4 април 2004 г. във водите на река Лим загиват 12 свищовски деца.  Наред с благодарността и признателността към самоотвержените жители на град  Приеполе, помогнали за спасяването на останалите пътници от злощастното пътуване, се ражда идеята за побратимяване между двата града.
Приеполе е град и община в област Златибор  на Република Сърбия . Община Приеполе има население от около 42 000 жители, а самия град има население от 15000 души.

 


Нафпактос, Гърция (от 2006 г.), www.nafpaktos.gr

Побратимяването между Нафпактос и Свищов датира от 2006 г., осъществено по инициатива на бележития свищовски диригент маестро Тодор Кабакчиев.  Сътрудничеството се осъществява предимно чрез съвместни културни прояви и обмен.
Нафпактос е град и община в Западна Гърция с население от 18 000 жители. Пристанището, едно от най-красивите на северния бряг на Коринтския залив , е достъпно само за най-малките плавателни съдове.

 


Капувар, Унгария (от 2009 г.), www.kapuvar.hu

Побратимяването между Капувар  и Свищов датира от 2009 г., осъществено по инициатива на кметовете на двата града, във връзка с принадлежността им към мрежа от градове, изградена в резултат на изпълнението на Проект „Европа на градовете”.
Капувар е град с около 11 хил. жители. Известен е с геотермалните си извори. Развива медицински и велотуризъм. Съществува индустриален парк, в който са инвестирани около 500 млн. унгарски франка.

 


Фридженто, Италия (от 2009 г.), www.comune.frigento.av.it

Побратимяване то с град Фридженто се реализира през 2009 г. и е осъществено по инициатива на италианската община и със съдействието на Асоциацията на дунавските общини „Дунав”.  Финансирането е от Програма „Европа за гражданите” на Европейската комисия.
Фридженто е град и община в провинция Авелино, Кампания , Италия, с население около 4 000 жители.

 


Кременчуг, Украйна (от 2009 г.), www.kremen.mvk.pl.ua

Дружбата с полтавци датира от пролетта на 1962 г., когато в Свищов се установява връзка с жителите на Полтавска област в Украйна. В следващите години последват редица срещи, свързани с партиен, стопански и културен обмен.
В годините на прехода в България контактите между двата града са прекъснати. Приятелските взаимоотношения между двата Свищов и Кременчуг са възстановени през 2009 година по инициатива на кметовете на двата града Станислав Благов и Николай Глухов.
Кременчуг е важен индустриален град в Полтавска област на централна Украйна с население от около 123 000 жители.

 


Хрубиешов, Полша (от 2010 г.), www.miasto.hrubieszow.pl

Побратимяването между Хрубиешов  и Свищов датира от 2010 г., реализирано по инициатива на Община Свищов, във връзка с осъществени през предходната година контакти с група за исторически възстановки, представяща начина на живот и бита на готите, участвала в традиционния за град Свищов Фестивал на античното наследство „Орел на Дунав”. 
Побратимяването е резултат от изпълнението на спечелен от Община Свищов проект към програма „Европа на гражданите” на Европейската комисия.
Хрубиешов е град в югоизточна Полша, Лублинска област(на границата с Украйна), с градско население около 20 хил. души.

 


Лудза, Латвия (от 2011 г.),

Побратимяването между Лудза  и Свищов датира от 2011 г., реализирано във връзка с изпълнението на съвместен проект в  областта на образованието.
Лудза е град в източната част на Латвия с население около 9 800 жители.