• четвъртък, 04 юли 2024
  • 232 преглеждания

Великотърновският митрополит Григорий благослови дейностите по ремонт и възстановяване на църквата "Св. Св. Кирил и Методий" в Свищов

Днес, с благословията на Великотърновския митрополит Григорий стартираха дейностите по реализиране на проект за ремонт, реставрация, реконструкция и възстановяване на църквата "Св. Св. Кирил и Методий" в Свищов. На дългоочакваното събитие присъстваха кметът на Свищов д-р Генчо Генчев, архитектът на проекта д-р. арх. Милен Маринов, зам.-кметът д-р Станислава Стоянова, представители на фирмата изпълнител, на общинска администрация, на образователни институции и граждани.

Преди да отслужи молебена за здраве и благополучие, и да благослови строителните дейности на храма, Великотърновският митрополит Григорий предаде благословията на новоизбрания Патриарх Даниил за това добро начинание и подчерта големите заслуги на свищовския градоначалник, неговата упоритост и непреклонност за намирането на средствата, осигурени за ремонт и възстановяване на Христовия храм. Владиката с радост отбеляза, че с кмета Генчев се работи в единение и когато усилията на двете страни са обединени, тогава се случват хубавите и добри неща. Той определи започването на строителните дейности на храма, който е и със статут на недвижима културна ценност с категория от „национално значение” като „малка революция на любовта между Бога и нас грешните“, за да може чрез този храм да обръщаме молитвите си към Господ.

Кметът Генчев от своя страна също благодари на Негово високопреосвещенство и на архиерейския наместник отец Руслан Личев за благословията и подкрепата, оказана по време на извървения път от изготвяне на проекта до днес, когато се дава старт на дейностите по ремонт, с който ще бъде спасена една църква, символ на християнската вяра и носеща името на духовните просветители на България Светите братя Кирил и Методий. Също така той изказа дълбока признателност към г-н Цонев, който е един от благодетелите, повярвали в доброто начинание и без чиято човешка ангажираност днес нямаше да сме тук.

Проектът „Ремонт, реставрация, реконструкция и възстановяване на църква "Св. Св. Кирил и Методий" получи номинация в конкурса ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2023 и е разработен от д-р арх. Милен Маринов. Средствата за неговата реализация са осигурени с Постановление на Министерски съвет № 193 от 05.06.2024 г., с което бяха отпуснати средства в размер на 2 710 600 лв. за плануваните дейности.

Дейностите по проекта предвиждат: възстановяване на купола, нов стоманобетонов пояс по фасадата на ниво корниз и отделяне от каменните стени чрез изолационна мембрана, нова подова настилка от каменни плочи. Саниране на изградените по предишен проект стоманобетонни рамки и извършване на възстановяване и усилване на зидарията на тухлените арки и сводове. Проектът включва още ремонт и частично преизграждане по фасадите в местата с пукнатини, както и възстановяване, ремонт и частично преизграждане на покрива. Също така ще се ремонтират и подменят компрометирани елементи на дървената конструкция: стълби, балкон и камбанария, а дървото ще бъде консервирано. Реконструкцията включва още преизграждане на полусферичен таван около купола със стоманени ребра и конструкция, върху която ще се изпълни рабиц и мазилка, връщане на демонтираните стенописи. Ремонт на метални обтегачи, изчистване и анти корозионно покритие. Претърсване на останалата съществуващата конструкция за компроментирани елементи и усилване или замяната им при нужда, и други дейности.