• петък, 19 декември 2014
  • 331 преглеждания

Възстановени са всички средства по проектите за болницата и Нове

Община Свищов получи всички средства по два от големите реализирани проекти, финансирани със средства на европрограмите. По този начин всички средства са възстановени на Общината, съобщи на пресконференция заместник-кметът Емил Димитров, който уточни, че са получени писма от управляващия орган. На нея присъстваха и заместник-кметът Пламен Александров и Стефан Кирчев, ръководител на общинската финансова дирекция.
Напълно са възстановени средствата по начинанието за реконструкция, обновяване и ново оборудване в МБАЛ-Свищов. 2 896 824, 97 лева бе стойността на проекта, който бе финансиран от ОП “Регионално развитие”. Над 2,4 млн. лв. бе европейското финансиране, 428 440 лева от Републиканския бюджет и собствен принос на Общината за малко над 40 хил. лв., припомни заместник-кметът. Реализирането на проекта е една уникална възможност за Общината, защото до 2020 г. европрограмите няма да финансират проекти за осигуряване на ново оборудване в болници, коментира още Емил Димитров. Той потвърди информацията, че Окръжна прокуратура извършва разследване за документна измама срещу неизвестен извършител при реализирането на проекта за болницата. Кметът Станислав Благов е изпратил декларация до държавното обвинение, че Общината подкрепя разследването на магистратите и ще им окаже пълно съдействие, заяви още Емил Димитров.
Напълно са изплатени средствата и по другия голям проект, реализиран успешно - “Нове – сърцето на легиона”. Той бе осъществен с 5 143 016, 24, като над 4,1 млн. лв. бе съфинансирането от еврофондовете, 740 303 лв. от държавния бюджет и малко над 207 хил. лв. собствен принос на община Свищов.
Националният доверителен екофонд е изплатил на 100% разходите в размер на 132 хил. лв. за енергиен проект, по който бяха подменени котлите в СОУ “Николай Катранов”, стана ясно още на пресконференцията. След проведените процедури по Закона за обществените поръчки, вторият обект - подмяна на котелната инсталация на СОУ “Цветан Радославов” за над 375 хил. лв., не може да се реализира. Загубилата фирма в надпреварата обжалва процедурата, но има информация, че делото е спечелено в полза на Общината и предстои да бъдат отпуснати средствата и за второто училище, увери Емил Димитров.
1,6 млн. лв. са платени от Общината към ФЛАГ, който осигури кредитиране за авансово плащане по реализираните проекти, а през 2015 г. остава да бъдат платени 300 хил. лв., заяви Стефан Кирчев.
До края на месеца няма да бъдат преустановени строителните дейности в рамките на проекта за пречиствателната станция на отпадни води и довеждащия колектор, стана ясно още на пресконференцията. На среща с общинското ръководство изпълнителите са дали уверения, че дейностите се извършват в срок и няма да има забавяне по начинанието.

Александър ШАБОВ
В-к "Дунавско дело"