Награждаване:

Удостоен със званието "Почетен гражданин на град Свищов" с Решение № 159, Протокол № 14 от 27.05.2004 г. на Общински съвет – Свищов.

 

Информация:

Валентин Михов е роден през 1954 г. в София. От 8-годишна възраст започва да се занимава активно с футбол. Отначало играе в детския, а след това в юношеския отбор на ФК "ЦСКА".

Като студент в СА "Д. А. Ценов" /тогава ВФСИ/ облича фланелката на футболен клуб "Академик". За клуба играе до 1978 г. Това са едни от най-успешните години за отбора, който през 1977 г. става член на "А" РФГ.

Годините, прекарани в малкия крайдунавски град оставят трайни следи в живота му – тук намира много истински приятели, среща жената, с която създава семейство. Вероятно това е причината да насочи и дъщеря си Гергана да учи в Свищовското висше училище. След завършване на висшето си образование Валентин Михов започва работа във ВТО "КОРЕКОМ" като началник отдел "Външен транспорт и застраховане".

След това цялата му трудова автобиография е изцяло свързана с футбола:

  • Президент на ФК "ЦСКА"
  • Президент на Футболния съюз
  • Изпълнителен директор на ФК "Литекс"
  • Изпълнителен директор на ФК "Славия"

От 1998 г. до сега Президент на Професионалната футболна лига. През всичките тези години Валентин Михов е свързан със спорта в Свищов – открива и подкрепя млади футболни таланти, активно подпомага мъжкия отбор на ФК "Академик", а от 2000 г. става негов президент.

Заради изключителната му всеотдайност, съпричастност и отзивчивост към спорта в нашия град, свищовската общественост по достойнство му отрежда място сред заслужилите спортни личности, отдали сили и енергия в името и за славата на града ни.

Той бе от първите, които откликнаха на желанието на родителите на загиналите деца в трагичния инцидент в река Лим да бъдат организирани дни, посветени на талантите на всяко загинало дете, и лично инициира и организира Международен юношески турнир по футбол в памет на свищовските деца.