• петък, 17 май 2024
  • 395 преглеждания

Ученици от ПДТГ "Димитър Хадживасилев" проведоха интересни часове по биология в Природонаучния музей в село Черни Осъм

Учениците от Ха и Хб клас на Търговската гимназия проведоха учебни часове по биология и здравно образование, финансирани чрез НП „България – образователни маршрути” – модул „Културните и научните институции като образователна среда“в Природонаучния музей в село Черни Осъм. Темите на уроците бяха: Екологични групи организми и Влияние на екологичните фактори върху организмите. Мястото, което посетиха, носи неповторим заряд и създава естетическа наслада.

С интерес разгледаха колекциите от риби, земноводни и влечуги. Впечатлени останаха от птиците (над 120 вида) и бозайниците експонирани в залите на музея в диорамни витрини с големи фотоси, отразяващи средата, в която живеят. Голям интерес предизвика и богатата колекция от насекоми.

Музеят днес не е само сбирка от експонати – той е културно-образователна среда, в която може да се трупат знания в извънкласна среда, докато учениците се забавляват. Целта на музея е да отрази фауната на Централна Стара планина. За един час в него могат да се видят толкова животни, колкото в природата могат да се видят за десет години. Показвайки разнообразието на животинския свят, музеят е прекрасен кът за естетическо и екологично възпитание, за възпитание в обич и любов към родната природа.

 

ПДТГ "Димитър Хадживасилев" - Свищов