• четвъртък, 23 юни 2022
  • 219 преглеждания

Тридневното тържествено честване на 160 години от рождението на проф. Иван Шишманов завърши в Свищов с концерт-спектакъл на Държавна опера Русе

Богатата тридневна програма, организирана от Община Свищов, по повод 160 години от рождението на бележития проф. Иван Шишманов приключи със специално подготвен за случая концерт-спектакъл „По течението на синия Дунав“ на Държавна опера Русе.

Директорът на Операта Пламен Бейков откри тържествения концерт, като сподели, че името му – „По течението на синия Дунав“ е вдъхновено от паневропейската идея, за която е радетел още проф. Иван Шишманов.

Небезизвестен факт е, че през далечната 1926 г. във Виена се провежда Първия конгрес на паневропейското движение, което обединява поети, есеисти и новелисти от 24 страни. На този конгрес проф. Иван Шишманов е избран и за вицепрезидент на централния съвет на Паневропейското движение и произнася забележително слово.

В унисон с тази идея, оркестърът на Държавна опера Русе, с главен диригент Димитър Косев подари музикално пътешествие на присъстващите, преминавайки през всички държави по течението на река Дунав. Пътуването започна от Виена и „Пролетни гласове“ на Йохан Щраус, премина през Унгария и Германия, спря се в Сърбия и Румъния, и логично завърши в България с „Ръченица“ от Петко Стайнов, „Малък марш“ на Панчо Владигеров и „Българи от старо време“ на Асен Карастоянов.

В изпълнението на част от произведенията взеха участие солистите – Иван Пенчев, Даниела Караиванова Теодора Чукурска, Адреана Николова и Стоян Стоянджов, които допълнително допринесоха за вълнуващите емоции и приятни преживявания на публиката.

ПРЕСЦЕНТЪР – ОБЩИНА СВИЩОВ