• вторник, 17 ноември 2015
  • 436 преглеждания

Свищовска ракия с награда от балкански фестивал

Свищовска ракия с награда от балкански фестивал
 
Създадена по стара свищовска рецепта ракия спечели награда при дебютното си представяне в Balkan rakia fest 2015. С своя продукт, наречен “Ракията”, Винарна Свищов участва в третото издание на балканския фестивал на ракията. Форумът, който се проведе в зала 6 на НДК в София, събра повече от 20 производители на високоалкохолни напитки.
Екипът на свищовската Винарна посрещна гостите на феста с бренди “LEGIO I”, което също участва в класацията, и с позната вече ракия “Свищовска лозница”. С дебютната си за този конкурс поява, “Ракията” застана на почетното трето място в категория „Неароматни ракии над 3 години“. Създадената по стара свищовска рецепта напитка е подправена с мед и полски билки, двойно дестилирана и е отлежала в дъбови бъчви повече от 25 години.
В категорията „Бренди“, свищовското “LEGIO I” заслужено триумфира на първото място. Това е третото му поредно отличие в този фестивал, след като взе първа награда в първото издание през 2013, а миналата година застана на второ място. Произведено е по класическа технология от винен дестилат, отлежавал най-малко 10 години във френски и американски дъбови бъчви тип „барик”. Притежава тъмно кехлибарен цвят с нюанси на старо злато. Бренди “LEGIO I” е кръстено на Първи Италийски легион, пазил успешно Римската граница при днешен Свищов цели 4 века.
Двете високоалкохолни напитки на Винарната имат и други престижни награди, и сега с поредното си успешно участие бренди “LEGIO I” и “Ракията” продължиха традицията да побеждават.