• четвъртък, 04 август 2022
  • 478 преглеждания

С много емоции бе наситен стартът на Десетото издание на МФФ „Фолклорен извор“

На 3 август в свищовското село Царевец бе официално открито юбилейното Десето издание на Международния фолклорен фестивал „Фолклорен извор“. Лятното кино, в което се състоя събитието, бе изпълнено с много гости, участници, спомоществователи и приятели на фестивала, сред които бяха заместник областният управител Огнян Стоянов, председателят на ОбС – Свищов д-р Кристиян Кирилов секретарят на Общината Любомира Петрова, зам.-кметовете д-р Анелия Димитрова и Бедри Алиев, кметове на населени места и представители на редица организации.

Отбелязването на десетгодишния юбилей беше наситено с много силни емоции от спомените за пътя, който с много любов, старание и всеотдайност е извървян до изграждането на цялостния утвърден културен продукт с марката „Фолклорен извор“. По традиция събитието започна с благословията на отец Христо и химна на фестивала „В Царевец добре дошъл е всеки“, в изпълнение на обичаната народна певица Гуна Иванова. Официалния старт бе даден от кмета на населеното място Марин Любенов, който специално благодари на основния инициатор и движеща сила на фестивала – Генчо Генчев.

От своя страна, като председател на фестивала, д-р Генчев изказа искрени благодарности към всички съмишленици, съорганизатори и благодетели, които безкористно и с много любов към българския фолклор се подкрепяли и подкрепят развитието и реализирането на това събитие – събиращо, пазещо, съхраняващо и предаващо народните културни традиции, песни, танци, обичаи и вярвания, които всъщност са безценна съкровищница на българщината и българското.

На събитието беше отделено специално внимание на членовете на журито, които като утвърдени професионалисти в своята област са допринесли изключително много за издигането нивото на фестивала, неговото популяризиране и утвърждаване през годините. Те бяха наградени със статуетки и грамоти, които им бяха връчени с благодарност лично от председателя на фестивала Генчо Генчев. Своите благодарности той изрази и към спомоществователите и медийните партньори на „Фолклорен извор“, които през всичките 10 години са били плътно до всяко издание, показвайки своята подкрепа и вяра в неговото развитие и успех. Почетни плакети с благодарности получиха и редица доброволци и съмишленици, които всеотдайно, безвъзмездно и ежегодно са оказвали помощ при организацията и провеждането на мащабното фолклорно събитие. Очарователните водещи Вера Блажева и Росен Маринов, които се утвърдиха като чудесен тандем през всичките десет години също получиха признание за труда си. Като един от основните организатори, Росен Маринов бе приветстван от председателя на фестивала, за високия професионализъм, с който подхожда неуморно при всяко едно издание, издигайки го на все по-високо ниво.

С признателност и бурни аплодисменти бе почетена паметта на един от съоснователите и почетен гражданин на Свищов Генчо Ламбев, както и на останалите споминали се през годините приятели на фестивала.

В края на емоционалната вечер всички присъстващи бяха зарадвани с песни и танци на фолклорен ансамбъл „Цветята на Телеорман“ от Република Румъния, и българския ансамбъл „Гласове на традицията“.

ПРЕСЦЕНТЪР – ОБЩИНА СВИЩОВ