• сряда, 30 ноември 2022
  • 902 преглеждания

Ремонт в художествената галерия на Свищов

Тече ремонт в художествена галерия „Николай Павлович“ в Свищов. Дейностите започнаха преди седмица и вече отчитат напредък. Цялостна промяна ще претърпи едно от фондохранилищата на галерията, където се извършват архитектурни изменения като отстраняване на част от преградна стена с цел разширение, изкъртване на компрометираната мазилка, изолиране с гипсокартон, шпакловане на стените, боядисване, подмяна на ел. инсталацията и осветлението. Помещението ще се сдобие с ново съоръжение за съхранение на картини. Това са специално приспособени подвижни пана – иноваторски полични музейни стелажни системи, които дават възможност за правилно съхранение на експонатите и са функционално решение за спестяване на място.

Освен ремонтът на хранилището ще бъде подновена изцяло дограмата с нова, след което всички светли пространства на галерията ще бъдат добре изолирани и уплътнени.

Напълно сменено е вече и осветлението в експозиционните площи. Монтирани са нови лед осветителни тела, които освен, че имат по-добра функционалност са и енергоспестяващи.

Ремонтът е на стойност 31 237,59 лв., като средствата са осигурени от държавата с Постановление №351 на Министерски съвет от 28 октомври 2022 година за допълнително финансиране по бюджетите на общини за 2022 г.

Очаква се до края на месец декември ремонтните дейности да приключат, тъй като през януари художествената галерия ще бъде домакин на част от събитията посветени на 160-годипшнината от рождението на Алеко Константинов.

Освен текущият ремонт, Община Свищов работи по процедура за отделянето на галерията като самостоятелен културен институт и регистрирането й като музей, съгласно Закона за културното наследство. Това ще разкрие нови възможности за развитие пред галерията, като например работа по проекти и допълнителни форми за финансиране на ремонти и на дейности свързани с музейното дело.

ПРЕСЦЕНТЪР – ОБЩИНА СВИЩОВ