Проект "Парк Калето – парк на творците", финансиран от Дарителската програма на Форд Мото Пфое – България

 

Предистория на проекта

Парк "Калето" е разположен на най-високата точка над Свищов. Все още стоят останките от средновековната крепост. Паркът е бил създаден като място за отдих – с алеи, пейки, голяма детска площадка, "пътека на здравето" и т. н. Уникалната гледка към р. Дунав е била предпоставка за оформянето му в едно от привлекателните места за отдих. В парка се съчетават природа и история. Там се намира и църквата "Св. Димитър", построена през XV век, а в нейния двор е било първото класно училище в България. С годините обаче, поради липса на средства, паркът не се поддържа и запустява. Целта бе този парк да бъде възроден като стане "парк на творците", т.е. място за изява на таланти. Свищов е младежки, студентски град. Стопанската академия влияе върху облика на града. В Свищов има дълъг и богат културен сезон. Доскоро, единствените сцени, с които разполагаше градът, са на закрито – в Читалището и в Студентския дом на културата. Няма открита сцена, която би могла да запълни една голяма ниша и да се използва пълноценно. Изграждането на такава сцена би коствало много средства. Парк "Калето" обаче, разполага с необходимия терен и добре обособено място за целта. Идеята на общинското ръководство бе на най-високото място на Дунава, там, където залезът е най-красив, под една от древните ни крепости, да се твори. Художниците да излагат на открито творбите си, театрали да играят сред фантастичен декор, певци да усетят магията на изключителната акустика над реката. И мечтата на свищовци се сбъдна!

 

Проектът

Проектът на Община Свищов "Открита сцена "Калето" бе финансиран от "Форд Мото-Пфое" с 5000 щатски долара и бе обявен за национален победител в Дарителската програма на Ford Motor Company за опазване на околната среда и културното наследство 2004. За изпълнението на проекта бяха отпуснати 10 000 лева от общинския бюджет. Така се изгради първия етап на един културен център на открито в парк "Калето" с две сцени (малка – камерна и голяма – с амфитеатрално разположение на местата за публиката под стените на древната крепост) и художествено осветление. Това емблематично място за града ни се превърна в парк на творците и в културно средище, даващо възможност за пълноценни художествени изяви на открито на фона на красивата дунавска панорама. На 24 май 2005 година, с тържествен концерт бе открита малката сцена в парк "Калето" – парк на творците".

 

Резултати

Основен резултат бе, че се създаде едно прекрасно място за културни изяви на множество институции, музикални състави и млади таланти. Тази нова културна придобивка стана сбъдната мечта, както за младите, така и за по-възрастните жители на град Свищов. Хълмът "Чуката" /парк "Калето"/ предоставя уникална гледка – на юг към града, а на север към река Дунав. Множество туристи, гости и жители на град Свищов ще се наслаждават на прекрасната панорама. Откритата сцена, дава на нов смисъл на това място и възможност на младите за по-пълноценен културен живот.