• вторник, 24 май 2022
  • 77 преглеждания

Поздрав от кмета на Свищов д-р Генчо Генчев по повод 24 май

Уважаеми дейци на просветата, изкуствата и културата,

Уважаеми учители,

Скъпи ученици,

Поздравявам Ви по случай 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност!

Денят 24 май е посветен на стремежа към духовно извисяване, най-светлия и най-съкровения български празник ознаменуващ епохалното дело на светите братя Кирил и Методий. Техният неоспорим принос към българската книжовност и духовността на славянските народи е повод да бъдем горди, но и достойни техни следовници.

През изминалите две години българското образование и култура бяха изправени пред неочаквани предизвикателства, които подложиха на изпитание работата на учителите, научните работници и хората на изкуството. Днес можем с радост да се поздравим, че за пореден път превратностите на времето не сломиха нашата борбеност и с нов порив и сили продължаваме да се учим, да работим и да творим. Радващо е също така, че отново можем да празнуваме свободно, щастливо и заедно, както подобава на всеки български празник.

Затова се обръщам към Вас уважаеми учители, за да Ви благодаря за усърдието, търпението и любовта, които влагате в своята работа! Поздравявам Ви за успешното справяне в извънредната епидемична обстановка и за постигнатите успехи, които са свидетелство за високото ниво на образование в свищовските учебни заведения! Пожелавам Ви много здраве, сили и вяра, за да продължите благородното си дело, в името на нашите деца и на тяхното духовно израстване!

Обръщам се и към Вас скъпи ученици, за да Ви поздравя за усърдието и постоянството, които влагате в своето обучение, и за постиженията, с които ни радвате и прославяте името на своето училище на нашия град. Пожелавам Ви успешно завършване на учебната година и още по-успешно дипломиране на зрелостниците! И не забравяйте, че натрупаните знания и умения са най-добрия капитал за Вашето бъдещо личностно и професионално развитие. Бъдете здрави и неотклонно следвайте мечтите си!

Да живее българската просвета и култура!

Честит празник!

Д-р Генчо Генчев

Кмет на община Свищов