• сряда, 20 септември 2023
  • 302 преглеждания

ПОКАНА

На 21 септември от 11.00 ч., в зала №1 на Община Свищов ще се състои заключителна среща-разговор от инициативата на БТА „Алеко днес“, посветена на 160-годишнината от рождението на Алеко Константинов.

Община Свищов и БТА организират събитието в родния град на Щастливеца, в рамките на традиционните празници „Свищовски лозници“. В него ще се включат Кирил Вълчев – Генерален директор на БТА, Георги Лозанов – директор на дирекция ЛИК, доц. Йордан Ефтимов – председател на журито на Международния конкурс за къс хумористичен разказ „Алеко“, поет, литературен историк и критик, доц. Юлия Николова – историк, литератор, автор на книги – краевед, Анатолия Валериева – уредник в къща музей „Алеко Константинов“ и член на УС на МФ „Алеко Константинов“, Росен Маринов – директор на дирекция „Култура и КН“ в Община Свищов.

На срещата ще бъдат дискутирани теми, представящи интересни и по-малко известни факти от живота и творчеството на Алеко Константинов. Поканени са всички, които проявяват интерес към историята, литературата и личността на един от най-знаменитите български писатели и общественици.

___

Инициативата „Алеко днес“ бе обявена в началото на тази година, на официална среща в пресклуба на БТА в София. Чрез серия от срещи-разговори и тържествени събития в пресклубовете на агенцията в цялата страна, БТА засвидетелства почит към паметта и делото на Алеко Константинов по случай навършването на 160 години от рождението му.

Такива срещи бяха осъществени в много български градове, на които модератор е литературният историк доц. Йордан Ефтимов, автор на идеята за кампанията.

След последната проява от инициативата, която ще се състои в родния град на Щастливеца Свищов, се предвижда издаването на сборник, в който 160 наши съвременници ще се включат с по 160 думи, посветени на личността, идеите и образите на писателя.

Снимка: БТА