• вторник, 17 ноември 2015
  • 196 преглеждания

Патронен празник и 79 г. почит към Дарителя на Стопанска академия Свищов

Патронен празник и 79 г. почит към Дарителя на Стопанска академия Свищов
 
С тържествена церемония пред паметника на Димитър Апостолов Ценов започна патронния празник в Стопанска академия. Денят, в който е открито Висшето училище в Свищов – 8 ноември, е повод всяка година академичната общност да отдава почит на своя патрон и да се прекланя пред делото на Дарителя. Вече 79 години този ден е празник не само за Свищовската Алма матер, но и за града, защото с щедрото си дарение през 1912 г. Димитър Ценов променя коренно облика на родния си Свищов, оформяйки го завинаги като университетски град.
„Димитър Ценов е пример за нас как да живеем и работим като професионалисти, на кои ценности да бъдем верни, какви качества да притежаваме ако искаме да следваме неговия пример. Да бъдем аристократи по нрав, крайно коректни, но недопускащи отстъпления от това, което смятаме за право, да отстояваме с неотслабваща воля, постоянство и упоритост своите убеждения”, каза в празничното си слово ректорът на Стопанска академия проф. д-р Иван Върбанов. Пред присъстващите студенти, преподаватели и служители, той подчерта, че този патронен празник е особено специален, защото се отбелязва в година на коренни промени в Свищовската академия. Освен за живота и дейността на Дарителя, в словото си ректорът припомни и приноса на изпълнителите на завещанието и основатели на Висшето училище, които по думите му „внушават на всички поколения свои следовници, че това уникално средище на стопанските науки има здрави темели и непоклатим корпус”. Настоящите преподаватели, студенти и служители на Академията проф. Върбанов определи като избраните от съдбата днес да бъдат поредните изпълнители на завещанието, на които се падна тежкия жребий да хвърлят мостове от миналото към бъдещето и да възстановяват мостовете помежду си. „Призовавам Ви, в името на Ценов, в името на неговия завет, в името на първостроителите и предишните поколения, в името на всеки един от нас и на всички нас, да приемем като категорически императив, като наш неотменим нравствен дълг изпълнението на завещанието, да проумеем, че сме обречени само заедно да успеем! Нека вървим уверено по пътя на единението към все по-щастливи бъднини!”, каза ректорът пред паметника на Дарителя. Проф. Върбанов честити патронния празник и призова всички присъстващи да се хванат заедно за ръце в знак на това, че са готови с непоколебима решителност заедно да възродят свидната рожба на Дарителя – Свищовската Алма матер. Ректорът и придружаващите го декани, ръководители на катедри и председателят на Студентски съвет заедно с вдигнати ръце пожелаха „Да живее Академията!”.
Присъстващите на тържествена церемония студенти, преподаватели и служители на Стопанска академия, представители на Търговската гимназия и архиерейският наместник на Свищовска духовна околия участваха в шествие и поклонение пред гроба на Дарителя. Шествието премина от сградата на Ректората през централния площад „Алеко”, градската градина, покрай Първо българско читалище до манастира „Св. Св. Петър и Павел”, където е погребан Димитър Ценов. Архиерейският наместник Руслан Личев в съслужение със свещеник Антон Григоров отслужи панихида и заупокойна молитва. Присъстващите почетоха паметта на Димитър Ценов с едноминутно мълчание и поднесоха цветя на гроба на Дарителя.