• четвъртък, 01 юни 2023
  • 158 преглеждания

ПЪРВИ ЮНИ Е. ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, ДЕЦА!

На Международния ден на детето Община Свищов зарадва най-малките си жители с подаръци. Всяка от детските градини получи играчки, за 854 деца бе подготвено пакетче с лакомства и сок, а голямата и изключително приятна изненада както за децата, така и за родителите предстои - Община Свищов организира тържество за всички деца от града и общината.

Празникът ще се състои в Градската градина, пред сградата на читалището, от 17:30 часа. Програмата включва игри и забавления с клоуните Понко и Рапонко, магическо шоу Суни Меджик и Чудесата на Хари Потър със специалното участие на Арлекино, а малчуганите ги очаква още много музика, песни, танци и лакомства.

Успоредно с инициативите организирани от общинското ръководство, всяка детска градина днес отбелязва Деня на детето с много и разнообразни игри и забавления.

Знаете ли, че отбелязването на Международния Ден на детето води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 година.

Близо четвърт век по-късно денят официално е обявен за Международен ден за защита на децата, а през 1950 г. 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света.

В България празникът се отбелязва от 1927 г., когато е издаден указ на цар Борис Трети. Според него Денят на детето ще се празнува през втората неделя след Великден всяка година. Така за първи път у нас Денят на детето е отбелязан официално на 8 май 1927 г.

Източник и галерия: Отдел "Образование" към община Свищов - https://obrazovanie-sv.bg/parvi-yuni-e-chestit-praznik-detsa/