• вторник, 06 февруари 2024
  • 150 преглеждания

Община Свищов и Художествена галерия „Николай Павлович“ представиха проекта „Изкуството в Свищов по пътя на времето“

Представители на община Свищов и Художествена галерия „Николай Павлович“ представиха проекта „Изкуството в Свищов по пътя на времето“ на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Свищов.

По проекта работят Таня Ликова, главен експерт "Култура" към община Свищов, Росен Маринов, директор на Дирекция "Култура и културно наследство" в общината, Цонка Караджова, уредник в Художествена галерия "Николай Павлович" и художникът Пламен Симеонов.

„В края на месец октомври миналата година Министерство на културата отпусна сесия за финансиране на проекти на движимото културно наследство в музеите и художествените галерии“, каза Таня Ликова. Тя посочи, че темите са две – Дейности по опазване на движимото културно наследство и Дейности по представяне на движимото културно наследство в музеите и галериите, която е и избраната тема на работа.

„Ние имахме идеи, които се осъществиха с помощта на екипа на проф. д-р Маргарита Богданова, който включва доц. Евелина Парашкевова и гл. ас. Мариела Стоянова“, допълни Ликова. По думите й в рамките на проекта ще бъде издаден луксозен каталог, който представя постоянната експозиция на Художествената галерия. Проектът е на стойност 22 433 лева със срок на изпълнение от 15 декември 2023 г. до 30 юни 2024 г., посочи тя.

Росен Маринов изясни партньорството на община Свищов, нейната роля и функция по изпълнението на проекта. Той посочи, че от миналата година галерията в Свищов е официално регистрирана като самостоятелен културен институт, а от миналия месец това важи и за Градска библиотека, която вече носи името „Проф. Иван Шишманов“.

Според Маринов проектът ще постави началото на редица други, защото подобна инициатива води след себе си опита, който ще придобие работещият екип. „Такива проекти биха били полезни за развитието на свищовската галерия като цяло, но и на изкуството и творците на нашия град за тяхното адекватно интегриране в съвременните тенденции и потребности“, каза той.

По думите му каталогът, който ще бъде издаден, е важен, защото ще събере една не малка част от богатия архив на галерията и един сериозен обем от най-добрите образци на изобразителното изкуство и популярни автори.

Цонка Караджова представи специфичните цели на проекта. „Каталогът се предвижда да бъде в 200 екземпляра, като в него ще бъдат включени портрети и литографии на Николай Павлович, творби на Александър Божинов, Владимир Димитров – Майстора, Бинка Златарева, Никола Михайлов, Цветан Радославов, скулптури на Янко Павлов, Альоша Кафеджийски и други“, каза тя. Караджова посочи, че изданието ще бъде преведено и на английски език и допълни, че с оглед привличане на младите хора към галерията, ще се организира творческа работилница с ученици.

„Луксозното издание ще съдържа четири раздела –  живопис, графика, скулптура и карикатура“, допълни Пламен Симеонов.

Източник: БТА