• вторник, 29 декември 2020
  • 426 преглеждания

НОВИ КНИГИ И STEM ОБОРУДВАНЕ ЗА БИБЛИОТЕКАТА НА СУ „НИКОЛАЙ КАТРАНОВ“

В поредица онлайн семинари, посветени на STEM обучението и значението на книгата в 21 век, се включиха учителите от СУ „Николай Катранов“. Лектори в занятията бяха Александър Чантов и Виктор Аргиров, представители на фирма „Юнион Интерактив“, партньор на СУ „Николай Катранов“ в инициативата.
Събитията са част от дейностите по проект, за който тази учебна година училището спечели финансиране, в размер на близо 6000 лева, от Национална програма на МОН „Осигуряване на съвременна образователна среда”, модул „Библиотеките като образователна среда”. Основната цел на проекта е да се повиши интересът на учениците към четенето и да бъде провокирана самоинициативата им за индивидуално обучение в интересни за тях области.
Дейностите включват обогатяване на библиотечния фонд на училищната библиотека и изграждането на модерен кът за четене, оборудван с нови мебели, лаптоп и комплект по роботика „Arduino за образование“ - за практическа и експериментална дейност. В училището вече са доставени предвидените томове съвременна чуждоезикова, научна и художествена литература. Получени са мебелите и STEM оборудването, като в следващите месеци училищната библиотека ще бъде изцяло обновена. Идеята е с новата си визия библиотеката да се превърне в любимо място за децата, пространство от територията на училището, в което учениците да прекарват времето си, забавлявайки се и придобивайки нови знания и умения.
Предстои да бъдат реализирани планираните инициативи с участието на ученици и учители, сред които са конкурси, викторини, презентации и представяния, посветени на книгата, гостувания на обществени личности, бивши ученици, писатели и поети. Заради извънредното положение във връзка с Ковид-19 тези дейности са отложени за началото на следващата календарна година, когато се очаква учениците да се завърнат присъствено в училище.

По информация на СУ „Николай Катранов“ – гр. Свищов