• сряда, 21 септември 2022
  • 259 преглеждания

На 21 септември светът отбелязва Международния ден на мира

Всяка година на 21 септември светът отбелязва Международния ден на мира, обявен от Общото събрание на ООН за ден в подкрепа на идеалите на всеобщия мир. Организацията на обединените нации приканва всички държави и хора да почетат с прекратяване на военните действия Деня на мира и по други начини да го отбележат чрез образование и осведоменост на обществеността по въпроси, свързани с мира.

Тази година от Пробега на мира, в тясно сътрудничество с Асоциация „Докосни дъгата“ и Дружество за ООН в България организират редица инициативи, посветени на мира. Подготвена е цяла една седмица (19-25 септември) с поредица от събития, представящи силата на мира, значението на мира в човешкия живот и как да насърчаваме културата на мира. Повече за програмата на Седмицата на мира можете да научите на следния линк:

https://www.peacerun.org/bg/%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%BC%D0%B8%D1%86%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B0/

Един от проектите в седмицата на мира е видео послание, посветено на мира в човешкия живот. В него изтъкнати спортисти и други видни личности, прославили страната ни – Христо Стоичков, златните олимпийски медалистки Ивет Горанова и Мадлен Радуканова, представители на националната гвардия и др. – говорят вдъхновено за мира и единството. Този кратък материал ще бъде разпространен от медиите, а на самия Ден на мира – 21 септември, със съгласието на МОН, той ще влезе в учебната програма на децата от София и областта.

Тук можете да видите видео посланието „Гласове за мир“:

https://www.youtube.com/watch?v=7vdhzJIPib8

По информация на организацията Пробег на мира