Награждаване:

Удостоен със званието Почетен гражданин на град Свищов с Решение № 655, протокол № 41 от 21.05.2002 г. на Общинския съвет.

 

Информация:

Константин Рачев Казански е роден на 1.07.1945 г. в град Свищов. Бащата Рачо Казански е преподавател по френски език в Търговската академия, от когото Константин наследява голямата си любов към френската литература и изкуство. През 1960 г. семейство Казански се преселва в София.

В средата на 60-те години Константин Казански е сред най-популярните певци на българска естрадна песен. Той става популярен с кавър версиите на песни на Адамо, по собствени текстове. В началото на 70-те години се установява да живее и работи в Париж. Във Франция Казански работи предимно в руските кабарета, акомпанира и аранжира изявите на различни изпълнители. През 1987 г. създава известния "Казански хор", с който изнася много концерти в страната и чужбина. Казански е автор на книгата "Руско кабаре" и стихосбирката "Писма от Париж", издадена от Университетското издателство "Св. Климент Охридски" през 1997 г. През всичките тези години в Париж Константин Казански не прекъсва връзките си с близки и приятели от България.

Малко от живота му е прекаран в Свищов, но Казански остава завинаги свързан с този град. На срещите в родния град с приятели от детството, колеги и близки, той с носталгия си спомня за живота в крайдунавски град, за квартала, в който е израсъл, за първите стъпки в изкуството, рецитира свои стихове за рода, за близките хора, изпълнява песни композирани от него.

Негови са думите "Аз съм гражданин на света и Свищов", които ясно говорят за мястото на града в живота му.