• понеделник, 22 декември 2014
  • 300 преглеждания

Кметът на Община Свищов зарадва с Kоледен празник приемните семейства и децата, които отглеждат

В навечерието на Коледно-новогодишните празници кметът на Свищов Станислав Благов се срещна с приемните семейства от общината и децата настанени при тях.
Към момента това са 8 приемни семейства, които се грижат за общо 12 деца на възраст между 3 – 13 години. Десет деца са изведени от Дома за деца, лишени от родителски грижи в село Страхилово, община Полски Тръмбеш, а останалите две - от семейна среда.
Приемната грижа в община Свищов се осъществява по проект „И аз имам семейство”, реализиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007 – 2013 г., Схема за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG051PO001-5.2.11 „Приеми ме”, финансиран със Заповед № РД 08-55/ 30.09.2011 г. за безвъзмездна финансова помощ и подписано Партньорско споразумение между Агенция за социално подпомагане и Община Свищов: № -5.2.11-0001-С0001/ Изх.№СИ01 - 67/08.12.2011 година.
На специалния Коледен празник, който се състоя в един от детските центрове в града, дойдоха всички приемни родители, заедно с децата, които отглеждат. Домакини от страна на Община Свищов, освен кметът Благов, бяха още заместник-кметът Емил Димитров, администраторът на проекта Даниела Станкова и социалния работник от екипа по приемна грижа - Диана Георгиева. Отделът „Закрила на детето“ към социалната дирекция бе представен от Надка Димитрова.
На тържеството всички малчугани бяха зарадвани с подаръци и лакомства, както и с приятната изненада да се срещнат лично с Дядо Коледа.
„Поздравявам ви за смелостта и търпението, които имате да приемете тези деца като свои в домовете си! Благодаря ви от все сърце, че ви има!“, обърна се към приемните семейства по време на празничната среща кметът Станислав Благов. Той сподели, че в началото на проекта е имал съмнения за успеха му, но резултатите далеч са надминали очакванията му. „Това е бъдещето, нито едно дете не бива да остава в тези институции. За всяко дете трябва да има ласка и семейство. Дано повече хора се ангажират с тази благородна мисия.“, заяви още Благов и пожела хубави празници на приемните семейства и децата, които отглеждат.