• понеделник, 06 ноември 2023
  • 717 преглеждания

Кметът на община Свищов Генчо Генчев, кметовете на кметства и новоизбраните общински съветници положиха клетва на тържествена церемония

На 6 ноември в салона на ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови - 1856“, в град Свищов се състоя тържествена церемония, на която в присъствието на областния управител Ивайло Здравков и председателя на ОИК – Свищов Цветелина Димитрова, кметът на община Свищов д-р Генчо Генчев, избраните кметове на населени места и съветниците в Общински съвет – Свищов положиха клетва да работят в интерес на гражданите през предстоящия мандат 2023 – 2027 година.

След произнасянето на клетвите, архиерейският наместник отец Руслан Личев благослови работата на местния парламент и кметовете, а ВРиД кмет на община Свищов д-р Анелия Димитрова тържествено предаде символите на властта – огърлицата и ключът на Общината на кмета Генчо Генчев.

В своето приветствие към новоизбраните съветници и кметове областният управител Ивайло Здравков се обърна с думите: „Уважаеми г-н кмете, уважаеми госпожи и господа общински съветници, уважаеми кметове на кметства, изграждайте доверието и уважението на вашите избиратели, благодарение на които днес сте тук и оправдайте положената клетва. Приоритет във вашата работа ще бъдат обещанията и отговорностите, които сте поели пред вашите избиратели. Постигайте ги като спазвате принципите на колегиалност и толерантно поведение към останалите избраници. Бъдете на нивото на вашата отговорност! Помогнете на институциите да бъдат уважавани! Бъдете в диалог с гражданите и докажете, че във ваше лице са направили правилния избор! Успешна работа!“.

Първото слово на кмета на Свищов беше изключително премерено, като едновременно с това беше своеобразен анализ на предизборната кампания и целеустремен поглед с перспектива към бъдещето. Кметът Генчев благодари на своите избиратели затова, че не са се поддали на негативната кампания на неговите опоненти и са му гласували доверие за трети пореден път. „Възприемам този избор като голяма чест, но и осъзната отговорност към очакванията на гражданите. Същевременно за мен това е показателно, че осъществяваните през последните осем години общински политики за развитието на Свищов и населените места са били работещи, полезни и оценени от хората. Това ми дава сили и заряд да продължим с големи и решителни стъпки по пътя за постигане на устойчив социално-икономически растеж на общината.“, бяха първите думи на Генчо Генчев, след официалното му встъпване в длъжност.

След приключване на тържествената част, в салона на Първо българско читалище са проведе първото заседание на Общински съвет – Свищов, което беше открито от най-възрастния общински съветник д-р Санка Райкова. Тя пожела на общинските съветници „На добър час!“ и ръководи избора на 3-членна комисия, за провеждане на избор за председател на ОбС – Свищов. При пълен кворум от 29 общински съветници, след тайно гласуване, за председател на Общински съвет – Свищов, с 22 гласа, бе избран д-р Кристиян Кирилов.

В обръщението си към своите колеги д-р Кирилов благодари за доверието, което са му гласували да ръководи дейността на Общински съвет – Свищов отново, и даде дума, че независимо от това, че е избран да бъде председател, в отношението си към общинските съветници той ще бъде пръв сред равни. „Пожелавам ви да бъдете здрави, за да може да носите тежестта, която падна на вашите плещи. Ние трябва да бъдем добър Общински съвет, защото хората разчитат на нас и сме длъжни да оправдаем тяхното доверие.“, това бяха част от думите на д-р Кирилов, който за трети път поема председателството на местния парламент.