• сряда, 29 ноември 2023
  • 239 преглеждания

Иранецът Али Дини от романа „Али Безсмъртния“ разказа своята история пред публика в Свищов

Иранецът Али Дини, който е главният герой в романа на Александър Урумов „Али Безсмъртния“, разказа своята история пред публика в Свищов. Книгата е написана по действителен случай, а Али бе специален гост на литературна вечер в Свищов.

Историята проследява живота на Али, който вижда ужасите на войната и приема християнството в затвора. Той е съден за убийство, отвличане, въоръжен грабеж и за наркотици.

По време на срещата главният герой разказа спомените си от войната между Иран и Ирак, в която участва, за неговото оцеляване, за търгуването с дрога и наркотици, за преместването му в България, за получените присъди и причината един мюсюлманин да приеме християнството.

По думите му точно в един от периодите на лишаване от свобода той случайно открива Библията, написана на родния му език, започва да я чете и да посещава протестантски срещи. След това посвещава живота си на Иисус Христос и става негов верен последовател.

Когато излиза от затвора, Али се отказва от наркотиците и престъпленията. Днес той се определя като нов човек. „Старият Али умря в ареста в Русе, на трети етаж, в десета килия. Влязох в затвора с Библията и благодарение на Бога аз получих своето спасение“, каза Али. 

„Моята вяра премина чрез изпитанието, когато се покайвах, аз не бях същият, вече се интересувах от нови и съществени неща. В затвора изкарах библейски курс, компютърни курсове, изучавах и български език“, допълни той.

В края на срещата присъстващите имаха възможност да се снимат с Али и да си купят книга с автограф от него. 

Източник: БТА - https://www.bta.bg/bg/news/bulgaria/577785-iranetsat-ali-dini-ot-romana-ali-bezsmartniya-razkaza-svoyata-istoriya-pred-pu