Награждаване:

Удостоен със званието Почетен гражданин на град Свищов с Решение № 655, протокол № 41 от 21.05.2002 г. на Общинския съвет.

 

Информация:

Българският писател Георги Данаилов е потомък на известен свищовски род. Внук е на акад. проф. Георги Тодоров Данаилов, народен представител, почетен гражданин на Свищов от 1936 г., министър в две български правителства. В паметта на свищовци образа на акад. Данаилов е съхранен като основател на свищовската Академия и изпълнител на дарението на Димитър Апостолов Ценов.

Георги Христов Данаилов е роден в София, но през 1950 г. семейството му е интернирано и се връща в Свищов. Завършва и преподава химия. Голяма популярност получава от литературното си творчество – още с първите си книги: "Деца играят вън", "При никого", "Убийството на Моцарт", "До Чикаго и назад, сто години по-късно". Автор е на много пиеси и филмови сценарии /"Хирурзи", "Похищение в жълто", "За къде пътувате?", "А сега накъде?"/. Световно признание и литературни награди получава и с последните си литературни творби "Къща отвъд света", "Спомени за градския идиот", есето "За Жан Жак Русо", трите части на "Доколкото си спомням".

Георги Данаилов е съхранил свищовските си приятелства. От десет години срещите му на нашата общност са чести. Той е получил уважението на свищовци като писател и личност, чиято позиция има значение в укрепването на гражданското общество в България. Отзивчив, винаги проявяващ разбиране и готовност за съдействие при разрешаване на местни проблеми, Георги Данаилов приема да бъде наричан свищовец.

Изключителните му заслуги към нашия град са свързани с творчеството му. Свищов, със своя фолклор, с типичните си и индивидуално специфични образи, с известни и не толкова популярни исторически факти и житейски случки, е изведен от малката си крайдунавска територия и чрез изразителното слово на автора влиза във всеки български дом.