• сряда, 30 декември 2015
  • 356 преглеждания

Два часа съветниците обсъждаха състоянието на ВиК и МБАЛ - Свищов

Близо два часа общинските съветници дебатираха състоянието на две общински дружества – ВиК и МБАЛ-Свищов. Четири точки относно тяхната съдба обсъдиха и приеха съветниците  миналия петък. С първото водното дружество получи за стопанисване построената пречиствателна станция за отпадни води. С второ решение съветниците погасиха вземане на ВиК от здравното заведение за над 80 хил. лв., а със следващо отпуснаха поредна финансова помощ на лечебницата в размер на 30 хил. лв. С четвъртото решение бе съгласуван коригирания бизнес план на ВиК.
Състоянието на нашето ВиК е не просто тревожно, а отчайващо, заяви в изказването си Калин Костов. Евентуалното прехвърляне на пречиствателната станция за отпадъчни води и довеждащ колектор ще доведе до финансов колапс на дружеството в най-скоро време. Освен това съветникът съобщи, че се очаква забавяне при изплащане на заплатите на работещите във водното дружество.
ВиК приключи миналата година със загуба, която се дължи на обезлюдяването в селата и Свищов, заяви пред съветниците директора на дружеството Ангел Беляков. Тенденцията през 2015 година е същата и отново дружеството ще приключи на загуба. Освен това от финансовите анализи е видно, че дружеството не може да поеме стопанисването на построената станция, обобщи той.
Съоръжението е построено и някой трябва да го стопанисва. В момента това прави Общината, но трябва да го направи ВиК-Свищов, коментира кметът Генчо Генчев. Освен това водното дружество ще се присъедини към водната асоциация “Йовковци” искаме или не искаме, посочи градоначалникът. Той съобщи, че в петък, 18 декември е първата среща с ръководството относно условията по присъединяването. Кметът Генчев увери, че ще се направи всичко възможно увеличението на водата да е поносимо. Една от причините за присъединяването към “Йовковци” е именно тази, едно е да делиш разходите на 20 хиляди, а друго на 200 хиляди, допълни кметът. Той бе категоричен, че не е резонно да се говори, че дружеството е в колапс и че ще има забавяне в заплатите на персонала. Дори е обсъдено при остатък да се дадат купони или бонус за коледа на работещите, които работят денонощно, посочи още кметът. Опрощаването на дълга го правим, защото най-късно началото на февруари присъединяването ще се състои и тогава “Йовковци” ще могат да наложат запор на болницата, обобщи Генчо Генчев. Учудване предизвика отсъствието на д-р Евгений Митанов по време на дебата.
Александър ШАБОВ