• сряда, 12 януари 2022
  • 66 преглеждания

ДРЕВНИ ФИЛОСОФИ С ФЕЙСБУК ПРОФИЛ В УЧИЛИЩЕ

Как би изглеждал един Фейсбук профил на философ, ако социалната мрежа съществуваше в Древността, или Просвещението? Какви статуси биха публикували Сократ, Епикур и Диоген? В какви фен групи биха се включили Ницше, Волтер и Монтескьо? Каква музика биха споделяли и какви ли разгорещени спорове щяха да се вихрят под техните публикации? Кои исторически личности биха влезли в приятелските им листи?

На тези въпроси опитаха да си отговорят учениците от девети и десети клас в СУ "Николай Катранов" – гр. Свищов, разработвайки въображаеми Фейсбук профили на философи по избор, под ръководството на учителката си г-жа Милена Димитрова.

Условието на задачата бе учениците да се придържат максимално към историческата действителност и фактите, свързани с философите, с техните идеи, произведения и дори личен живот.

Проектите бяха представени пред старши експерта по обществени науки, гражданско образование и религия в РУО - Велико Търново д-р Боянка Димитрова. Тя наблюдава с интерес презентирането на профилите и поздрави учениците и преподавателя за оригиналната идея и блестящото й изпълнение, като допълни, че няма търпение да научи тяхната следваща провокация.

По информация на СУ "Николай Катранов" – гр. Свищов