• петък, 24 март 2023
  • 1070 преглеждания

Детска градина “Чиполино” участва в националната кампания на сдружение BG БЪДИ АКТИВЕН - „Искам да съм полезен…Рециклирай ме!“

По повод 18.03.2023 г. – Световен ден на рециклирането, и в подкрепа на община Свищов, Детска градина “Чиполино” участва в надпреварата за ЕКО ОТГОВОРНА ОБЩИНА НА БЪЛГАРИЯ, като част от националната кампания на сдружение BG БЪДИ АКТИВЕН - „Искам да съм полезен…Рециклирай ме!“.

Направихме разяснителна кампания сред родителите на децата и гражданите, като ги поканихме да вземат участие в събирането на рециклируеми отпадъци. Общите ни усилия се увенчаха с радостен финал - предадени бяха 140 кг. хартия, 120 кг. пластмаса и 7 кг. метал. Но всичко това беше подчинено на една основна цел за създаване на устойчиви знания, умения и навици в ежедневието за разделно събиране, предаване за рециклиране и нов живот на отпадъците.

Децата с интерес научиха колко важно е да се рециклират отпадъците защото:

- Преработката на 1 тон пластмаса осигурява икономия на 2,2 тона нефт;

- Рециклирането на 1 тон пластмаса спестява електричеството на едно българско домакинство за две години;

- За 1 килограм рециклирана пластмаса се спестяват 1,5 килограма въглероден диоксид.

Малчуганите се превърнаха в герои на рециклирането, като за всеки донесен от тях отпадък получиха стикер за поощрение. Заедно със своите учители изрисуваха текстилни еко - чанти от необработен памук - подарък за семейството.

Всички деца вече знаят колко важно е да се рециклира и какво значи това. А всяка малка крачка ни приближава към успеха и един по-чист свят.

 

ДГ "Чиполино"