• вторник, 17 ноември 2015
  • 284 преглеждания

Ден на академията и 20 години специалност „Хокей на трева“ отбеляза НСА „Васил Левски“

На 13.11.2015г. НСА „Васил Левски“ отбеляза тържествено своя празник „Ден на Академията“, който тази година  съвпадна и с 20 годишния юбилей на специалност „Хокей на трева“.  Представители на община Свищов  и СКХТФ „Дунав“ бяха официални гости на  честванията на НСА „Васил Левски“.
По  повод празника  във фоайето пред Академичната библиотека бе открита изложба, проследяваща историята на спорта в НСА с много снимков материал, документи и спечелени през годините отличия. 
Основната програма започна с традиционното тържествено събрание в Аула Максима на Академията. Церемонията откри зам.-ректорът по учебната работа доц. Николай Изов, който представи официалните гости, сред които бяха посланикът на Португалия Н. Пр. Луиш Фераш, новоизбраният зам.-министър на младежта и спорта Асен Марков, кметът на район Студентски Димитър Дилчев, генералният секретар на БОК Белчо Горанов, зам.-председателят на АБВ Румен Петков, проф. Лъчезар Димитров - ректор на НСА в периода 2003 – 2012 и член на Съвета на настоятелите на НСА, директорът на Дирекция „ККСП“ към министерството на младежта и спорта Валентин Заяков, зам.-председателят на БФХТ Бончо Златев, ректорът на Минно-геоложки университет проф. Любен Тотев, ректорското ръководство на НСА, представители на община Свищов и СКХТФ „Дунав“ – Свищов и представители на общински администрации, където спортът Хокей на трева се развива усилено.
Поздравления към академията отправи новоизбрания зам.-министър на младежта и спорта Асен Марков. Поздравителни адреси изпратиха министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев, Деканът на ФОЗЗГС към ЮЗУ „Неофит Рилски“ проф. д-р Стоян Иванов, председателят на БФХТ инж. Симеон Кралев, както и от общините Смолян, Свищов, Златоград, Харманли, Генерал Тошево, Белоруската федерация по хокей на трева и др.
Ректорът връчи лично дипломи и подаръци за придобиване на академична длъжност професор, доцент и ОНС Доктор на преподаватели в академията. Церемонията продължи с акцент върху 20-годишния юбилей на специалност „Хокей на трева“. Доц. Антонио Антонов – ръководител на сектора представи ретроспективна лекция за историята и настоящето в развитието на спорта в академията, отбеляза по-значителните деятели, работили за създаването и утвърждаването му и отбеляза спортните постижения през годините. По-късно той бе награден с почетен плакет за всеотдайната му дейност за популяризирането и просперитета на специалността в НСА.
След приключване на събранието бяха поднесени венец пред паметника на патрона на Академията Васил Левски и цветя на паметниците на ректорите на НСА, а в 18 бл. в Студентски град ректорът проф. Гешев и председателят на Студентския съвет Иван Кутуев официално откриха напълно реновиран учебен корпус с учебни зали и зали за практически занятия за нуждите на специалистите по кинезитерапия и Център Магистри.

По материали на СОУ„Цв.Радославов“
Мариана Маркова