• понеделник, 19 декември 2016
  • 271 преглеждания

Чудотворната икона на Св. Богородица „Смекчаване на злите сърца” ще бъде изложена в Свищов

С благословението на Негово Високопреосвещенство Великотърновския Митрополит Григорий на 23.12.2016г. чудотворната икона на Св. Богородица „Умягчение злых сердец” („Смекчаване на злите сърца”) ще бъде изложена за поклонение в гр. Свищов.
 
На 23 декември 2016 г. (петък), чудотворната иконата ще бъде от 8:00-15:00 часа в храм "Св. Троица",гр. Свищов.         
В 15:30 иконата ще бъде принесена в дома за стари хора “Мария Луиза“, където ще се извърши освещаване на новосъздадения параклис.

              Световната известност на чудотворната икона

Иконата „Смекчаване на злите сърца”, значението на която постоянно нараства, пътешества много по целия свят. За нея е изработена скъпоценна рамка, а в Московска област на Русия е построен параклис. Когато през 2009 г. става избирането на новия Всеруски патриарх, мироточивата икона се намира в залата, където става това историческо събитие. Иконата е пребивавала известно време в работните кабинети на предишния и сегашния президент на Русия.
Чудесните свойства на иконата се проявяват и в това, че тя сама избира – в буквален смисъл – маршрутите на своите пътувания. Пазителят на иконата свидетелства, че не е възможно отрано да бъде определено, къде да бъде занесена иконата. Всичко става по указание свише.
Тропарът на иконата „Смекчаване на злите сърца” поразява с дълбочината на заложените в него чувства и смисъл. Даже невъцърковени хора, но притежаващи чувствителна душа и добро сърце, не могат да останат равнодушни. Характерно е, че той започва с прошение за смекчаване на нашето собствено коравосърдечие и коравосърдечието на ближните. Велика истина се съдържа в този тропар: пътят към подобряването на света започва от нас самите, но да се върви по този път може само с Божията помощ.

Тропарът на чудотворната икона:

Смекчи злите наши сърца, Богородице,
И напастите на ненавиждащите нас угаси,
И всяка теснота на нашата душа изцели.
Защото, като гледаме светия Твой образ,
От Твоето страдание и милосърдие към нас се умиляваме
 и Твоите рани целуваме,
А от нашите стрели, Теб терзаещи, се ужасяваме.
Не давай, благосърдечна Майко, от нашето коравосърдечие
И от коравостърдечието на ближните да загинем.
Понеже Ти наистина си смекчаване на злите сърца. Амин.”