• вторник, 27 декември 2011
  • 441 преглеждания

Четири десетилетия Детски хор - Свищов

На 21 декември на сцената на ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови” в Свищов се състоя едно дългоочаквано събитие – тържественият коледен концерт на градския Детски хор с ръководител и диригент Почетната гражданка на Свищов Мария Възланова. За да се обясни изключителният интерес към това събитие и емоциите съпроводени с него, трябва да се започне малко по-отдалеч.  
Всеки един град, особено неголям град като Свищов, има своите знакови фигури. Мъже или жени, оставили своя отпечатък в душата на града и вградени в него. Хора, дали от своята енергия, талант или харизма, за да придадат идентичност на населеното си място, да го предизвикат и да го променят. Една от тези колоритни личности за Свищов е ръководителката на градския детски хор Мария Възланова.
         През спретнатите редички на детски хор - Свищов за 40 години са минали стотици деца. На практика, вероятно всеки втори свищовлия е имал досег с хора. Един е надигал гласче от втори или трети ред. Втори пък се е явявал само на прослушване. Трети е разтривал зачервеното си ухо след поредната пропусната репетиция. Четвърти е мрънкал пред г-жа  (или според старото обръщение – другарката) Възланова да се застъпи пред училищния директор, за да извинят отсъствията му от клас... Много и различни са спомените с общ знаменател Мария Възланова. Едно обаче е сигурно – ръководителката на градският Детски хор е институция в Свищов. Единици са свищовлиите, които ще се сетят кой е бил кмет на града през да кажем 1975 или 1987 г. Зададе ли се обаче публично въпросът – кой през тези години е ръководил детския хор, отговорът ще е издържан в духа на въпроса, а именно – хоров. Стара притча ни учи, че никой не е пророк в собствения си град. Може би затова родената в Горни Вадин, Врачанско Мария Възланова е избрала за своя сцена стария Свищов. Всъщност, по вероятно е самият Свищов да я е избрал. С втората теза биха се съгласили Христаки Павлович, Емануил Васкидович, Янко Мустаков и още десетки даскали и просветители, намерили именно в Свищов плодородна почва за делото си.
         Историята на Детският хор в града на Първия български хор започва на 10 октомври 1971 г. На тази дата Мария Възланова, тогавашния председател на Съвета за култура Валентин Максимов и началника на „Просвета” Михаил Георгиев, поставят началото на едно приключение, което трае и до днес – приключение в света на музиката. Следват много изминали години, много пропътувани километри, безкрай участия и прояви и неизброими отличия. Така млад с детските си усмивки, така вещ с пръстите на пианистката и корепетиторка Стефка Филипова - Влахова и така зрял с погледа на своята Мария Възланова, Детски хор – Свищов отпразнува своето четвърто десетилетие. За да се насладят на изкуството на музиката, да покажат своето уважение и симпатия и да поднесат благопожеланията си се стекоха стотици приятели на хора. Политици и чиновници, работници и домакини, всичките пазещи детето в себе се, му позволиха пак да оживее и да притихне с чиста душа пред светлините на сцената.    
 
Димитър Спасов