• петък, 20 септември 2013
  • 160 преглеждания

3232 ученици влязоха в класните стаи, от тях 277 са първокласници

 В понеделник, първия ден на учебната 2013-2014 година, училищният звънец отново събра децата в класните стаи. През тази учебна година в училищата на територията на община Свищов – гимназии, среднообщообразователни училища и основни училища, в града и в селата ще се обучават общо  3232-ма ученици от подготвителен до 12-ти клас. Откриването започна с посрещане на училищните знамена и издигане на националния трикольор под звуците на “Мила родино”.
Всички училища бяха уважени с присъствието на представители на общинската администрация, Общинския съвет, СА “Димитър А. Ценов”, отдел “Образование и култура”, училищните настоятелства, фирми-партньори на училищата и различни институции. В празничния ден училищата получиха поздравителни адреси от кмета на общината Станислав Благов, от ректора на Стопанска академия проф. д-р Величко Адамов, от министъра на образованието проф. д-р Анелия Клисарова, от РИО – Велико Търново, от народните представители от ГЕРБ за Великотърновска област и от общинските съветници от партията. В ДТГ „Димитър Хадживасилев” учители и ученици бяха поздравени лично от свищовския народен представител Георги Марков.
В община Свищов има 6 основни училища, 3 общообразователни и 3 гимназии. Най-много са учениците в СОУ “Димитър Благоев”, в което  се обучават деца от Свищов и селата Царевец, Козловец, Хаджидимитрово, Вардим и Българско Сливово, наброяващи общо 803. 740 са тази година възпитаниците на СОУ “Н.Катранов”, разпределени в 33 паралелки. За тази учебна година СОУ “Цветан Радославов” има 361 ученици в дневна форма на обучение и 20 в самостоятелна форма. 200 деца ще се обучават в ОУ “Филип Сакелариевич”.
Сред гостите на откриването на учебната година в ДТГ “Димитър Хадживасилев” бе и председателят на българската общност в Румъния проф. Лука Велчов, спомогнал за откриването на къщата на Димитър Хадживасилев в Букурещ. Той гостува по покана на народния представител и общински лидер на ГЕРБ Георги Марков. Тази година в свищовската гимназия ще се обучават 310 ученици от 8 до 12 клас. В ПГ по ЛПС тази година ще се обучават 222 -ма ученици в дневна и вечерна форма, а в ПГ “Проф.д-р Асен Златаров” учениците са 130, от които 80 в дневна  форма на обучение и 50 в задочна форма.
От 15-те населени места в нашата община, в 5 има основни училища. Най-много са учениците в Овча могила, където през тази учебна година ще учат 143 деца, 96 са учениците в Ореш, 95 в Морава, 89 в Алеково, 43 в Българско Сливово. Училищния праг за първи път прекрачиха 277 деца от община Свищов. Най-голям е броят на учениците в първи клас в СОУ ”Димитър Благоев” – 97, които ще се обучават в четири паралелки. Със 78 първокласници в три паралелки е СОУ “Николай Катранов”, 32 деца в две паралелки са в СОУ “Цветан Радославов” и 22 - в ОУ “Филип Сакелариевич”. 15 ученици в първи клас има в село Овча могила, 14 в Морава 11 в Алеково и 8 в Ореш.
През първия учебен ден за сигурността на всички деца  се погрижиха служители на РУП – Свищов и от звеното за общинска охрана. През цялата учебна година, в  часовете, когато децата отиват на училище и се прибират, също ще бъде осигурено полицейско присъствие.
Александър ШАБОВ