• петък, 19 септември 2014
  • 192 преглеждания

2976 ученици влязоха в класните стаи, от тях 258 са първолаци

На 15 септември, от ранна сутрин,  дворът на СОУ “Николай Катранов” започна да се изпълва с развълнувани ученици и родители. Най-нетърпеливи да прекрачат училищния праг бяха първокласниците. Те държаха в ръцете си букети, предназначени за техните учители – тези, които се вълнуваха наравно с тях и ги очакваха с огромно нетърпение. Любимите български песни, които се носеха в простора, смехът на децата и глъчката от събралите се родители и гости се смесваха в едно и придаваха празнично настроение на това септемврийско утро. Всички са в очакване на една нова и изпълнена с много положителни емоции успешна учебна година. Тържеството започна с посрещане на българския трибагреник, символ на величието и силата на българския народ, а химна на Република България всички изслушаха с вълнение. По традиция думата бе дадена на директора на училището Генадий Иванов, който поздрави всички присъстващи с добре дошли в училището, с 50-годишна история, и им пожела една успешна учебна година, изпълнена с много знания и много положителни емоции. По време на откриване на учебната година г-н Иванов връчи златните медали и грамоти на Любомира Петкова и Борислава Божинова, които  са част от Българския триумф на откритото първенство по математика на Азия– AIMO 2014 (на снимката вдясно).
 Тържеството продължи с песни и стихове, които учениците рецитираха с грейнали лица и много настроение. По стара българска традиция, под венец от цветя, посрещнати с топла питка и мед, учениците влязоха в училищната сграда, но най-развълнувани от тях бяха първокласниците. Техните госпожи ги посрещнаха с топли питки и мед, и с добре дошли в празнично подредената за тях стая. С плахи стъпки те сядаха на чиновете (на снимката вляво). В този най-радостен за тях миг – първия учебен ден, техните учители им разказаха как всеки час ще научават по нещо ново и интересно, както за българския език, така и за тяхната родина България. От днес техен приятел ще стане книгата – това вълшебно прозорче към пътя на знанието. Първите букви, които ще изпишат в тетрадките си, първите уроци, които ще научат от букварчето си - са първата крачка към светлината, която ще струи и ще ги мами от това прозорче.”.
С празнични програми всички училища от общината отбелязаха началото на новата 2013-2014 учебна година и нейния първи учебен ден. През тази учебна година на територията на общината ще се обучават общо 2976 ученика, от тях 258 са първолаци.
Всички училища бяха уважени с присъствието на представители на общинската администрация, Общинския съвет, СА “Д.А.Ценов”, отдел “Образование и култура”, училищните настоятелства, фирми-партньори на училищата. В празничния ден училищата получиха поздравителни адреси от Министъра на образованието Румяна Коларова, кмета на Общината Станислав Благов, ректора на СА “Д.А.Ценов” проф.д-р Величко Адамов, РИО – В.Търново, Милен Манолов, председател на Общинския съвет на БСП в Свищов и други.
През първия учебен ден за сигурността на всички деца се погрижиха служителите на РУП – Свищов и от звеното за общинска охрана. През цялата учебна година, в часовете, когато децата отиват на училище и се прибират, също ще бъде осигурено полицейско присъствие.
Йорданка АПОСТОЛОВА
Дунавско дело