Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

СПОРТ

 • Една от приоритетните задачи пред общинското ръководство е създаване на условия за спортуване чрез : подобряване на съществуващата и изграждане на нова спортно-материална база ; подпомагане на дейността на спортните органи-зации и сдружения ; популяризиране на постигнатите успехи и стимулиране на изявилите се спортисти и треньори ; участие в международни срещи и турнири на състезатели и отбори от различни спортове.
 • Всяка година се провежда анкета за определяне на най-добрите спортисти и техните треньори.
 • При голям интерес се провежда турнира по футбол на малки врати на обновена-та спортна площадка с изкуствена трева в спортен комплекс”Свищов”.Освен отборните награди (за първо,второ и трето място) има и индивидуални отличия. Награждават се най-добрия вратар , най-добрия защитник , голмайстора и най-полезния състезател.
 • Провеждат се общински ученически игри по спортовете: футбол, баскетбол, волейбол,хандбал,тенис на маса,лека атлетика и шахмат. Победителите от тези състезания представят Община Свищов на следващите етапи от ученическите игри-областни  и зонални  състезания.Училищни отбори от общината са дости-гали и до финалния етап , като са завоювани призови  места по спортовете ханд-бал, тенис на маса и лека атлетика .Участието във всички етапи на ученическите игри става с участието и съдействието на Община Свищов.
 • Станалите вече традиционни състезания по баскетбол и футбол в с.Българско Сливово в чест на спортния деятел Цвятко Цветков се провеждат ежегодно на 1 март.Участие в тях вземат ученици от началния курс на почти всички училища от Община Свищов.
 • Много отличия и медали ежегодно стават притежание на спортисти – ветерани по тенис на маса и плуване , които участват в официалните държавни първенства .
 • Традиционното масово преплуване на р.Дунав се провежда в края на м.юли и се превръща в истински спортен празник за жителите и гостите на града.На всички участници , успешно преплували реката , се връчват грамоти.Отличават се и най-младия и най-възрастния участник , както и семейство , преплувало реката.
 • Съвместно с Фондация”Ангели от Лим” се провеждат и спортни мероприятия в памет на децата,трагично загинали във водите на р.Лим:
  • Пролетен крос за ученици за възрастите 1-4 ; 5-8 и 9-12 клас ;
  • Международния турнир по футбол за юноши”Юлиян Манзаров”.Той придоби голяма популярност и се утвърди в националния и международния футболен календар .В него са участвали най-добрите български отбори , както и известни отбори от чужбина,между които Барселона(Испания) , Стяуа(Румъния) , Цървена звезда(Сърбия) и др.
 • По време на празниците „Свищовски лозници”ежегодно се провежда и есенен лекоатлетически ученически  крос.Съвместно със спортните клубове са се провеждали и състезания по футбол , баскетбол , джудо , тенис на маса и хокей на трева - един нов за нашата община спорт.
 • Отборът по футбол (юноши младша възраст) участва всяка година в международния турнир в гр.Балани (Франция) . Освен завоюваните отличия младите спортисти се завръщат и с много нови впечатления, приятелства и състезателен опит,които  спомагат  за развитието им като добри спортисти.
 • Спортисти и отбори и от други спортове със съдействието на Община Свищов са участвали успешно в официални международни състезания по спортовете карате, тенис на маса , хандбал , джудо и силов трибой.
 • На територията на Община Свищов функционират 15 спортни клуба .Те биват подпомагани в своята дейност чрез : поддръжката на спортно-материалната база; ежегодно субсидиране чрез общинския бюджет;съдействие при участие в меж-дународни срещи и турнири . Медали от официални държавни първенства са завоювани от състезатели и отбори по карате , джудо , хандбал , лека атлетика , тенис на маса и силов трибой.
 • Успешно се оказа регистрирането на Общински футболен клуб”Академик” по Закона за юридическите лица с нестопанска цел като сдружение за извършване на дейност в обществена полза . Този пример бе последван и от много други общини.
 • За постигнати високи спортни резултати със званието „Почетен гражданин” на Община Свищов са удостоени спортистите: Камен Пенев-европейски шампион по свободна борба ; Петър Петров-бронзов медалист на 100 м. от Олимпийските игри в Москва и неговият първи треньор Жельо Замфиров. Валентин Михов-бивш футболист на „Академик”, по-късно Президент на ПФК”Академик” и основен спомоществовател на футболния отбор в последните години, също е удостoен с престижното отличие ”Почетен гражданин”.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е от последните завоювани градове

Свищов е измежду последните български селища, които биват завоювани от отоманците...
Научете повече»


Дарителска Кампания