Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

СКРЪБНА ВЕСТ

СКРЪБНА ВЕСТ
Добавена на: 2021-11-25 11:50:50

ПОЧИНА ПОЧЕТНИЯТ ГРАЖДАНИН НА СВИЩОВ ИВАН СТАНЧОВ

На 92 години, тази сутрин, в дома си в Шотландия почина почетният гражданин на Свищов Иван Станчов. Дипломат, бивш външен министър, но човек с голямо сърце и мисия за правата на децата в България.
Иван Станчов произхожда от известен род, чиито корени са от град Свищов. Той е роден на 1 април 1929 г. в София. Неговият дядо Димитър Станчов е известен държавник и политик. През 1946 г. семейството на Иван Станчов емигрира в Съединените американски щати. От 1971 г. живее във Великобритания. Като достоен продължител на своя дядо, през 1990 г. Иван Станчов се връща в България за първи път и от февруари 1991 г. до юли 1994 г. е извънреден и пълномощен посланик на нашата страна във Великобритания. През 1994 – 1995 е министър на външните работи в служебното правителство на Ренета Инджова. Съветник по външно-политическите въпроси на двама президенти на Република България. Иван Станчов създава параклиса "Св. Иван Рилски", българско читалище и училище в сградата на посолството на Република България в Лондон.
През 1992 год. той е избран за член на Управителния съвет на МФ „Алеко Константинов“ и е един от организаторите на благотворителния бал на фондацията, чиито приходи са за нейната дейност.
Съпричастен е и към проблемите на културата в град Свищов. По негова инициатива, при едно от посещенията му в града, от Лондон са дарени 407 тома художествена литература на Първото българско читалище. През своя житейски път Иван Станчов бе поел ангажимент и за събиране на средства за църквата "Св. Троица", в крайдунавския град.
Той е основател и председател на Управителния съвет на фирма "Креста маркетинг" , чиято цел е привличане на чуждестранни инвестиции в България и други балкански страни чрез приватизация, джойнт венчър и т. н. Член на Управителния съвет на фирма "Станчов, Севлиевски и ко" АД /проучване, анализ и маркетинг на български фирми/. Член на Консултативния бизнес съвет на Българо-британската търговска камара в Лондон. Основател и председател на Управителния съвет на фондация "Карин дом" – център за деца със специални нужди във Варна. Основател и член на Управителния съвет на Международния център за проблемите на малцинствата и културните взаимоотношения в София. Член на Управителния съвет на Нов български университет. Член на Съвета на настоятелите на Американския университет в България. Член на Управителния съвет на сдружение "Гаврош" – Варна, център за безпризорни деца.
Иван Станчов е почетен член на Национална мрежа за децата и носител на наградата “Златна ябълка” за цялостен принос към благосъстоянието на децата в България.
 
ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА МУ ПАМЕТ!
 

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е от последните завоювани градове

Свищов е измежду последните български селища, които биват завоювани от отоманците...
Научете повече»


Дарителска Кампания