Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Осветиха първия в България храм на свети Ефрем Нови Чудотворец

Осветиха първия в България храм на свети Ефрем Нови Чудотворец
Добавена на: 2021-10-13 10:34:57

Осветиха първия в България храм на свети Ефрем Нови Чудотворец
Осветиха първия в България храм на свети Ефрем Нови Чудотворец


С благословението на Великотърновския митрополит Григорий бе осветен и благословен първият в България храм в чест на свети великомъченик и чудотворец Ефрем Нови.  Параклисът се намира в свищовското село Хаджидимитрово. Освещаването бе извършено от отец Руслан Личев, който е архиерейски наместник на Свищовска духовна околия и отец Михаил Миронов от Свищов. Отец Руслан преподаде поздравите и благословията на владиката за съграждането на този първи дом на свети Ефрем Нови в България. Свещеникът призова всеки, който страда или е обременен, или пък има някакъв проблем да се обръща молитвено към свети Ефрем Нови Чудотворец, за който е известно, че бързо чува молитвите на вярващите.

На събитието бе поканен и авторът на детската книга, тази за възрастни и филма, посветени на свети Ефрем Нови, Ангел Бончев. В този тържествен момент на всички дошли, бяха подарени книгите за свети Ефрем Нови – „Светецът Светкавица“ и „Свети великомъченик и чудотворец Ефрем Нови“.   
Параклисът „Свети Ефрем Нови“ е построен по идея и реализация на благочестиво християнско семейство. Те се занимават с производството на земеделски добавки и торове, като храмът се намира в двора на тяхната производствена база в селото.      Впечатление прави, че в параклиса присъстват множество икони, изобразяващи сцени от житието и някои от чудесата на свети Ефрем Нови, които пък от своя страна, доближават до светеца, дори и хора, за които той е напълно непознат.

 

По информация на Владимир Радославов

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е първият освободен град от турско робство

Следобеда на 26 юни 1877 г. генерал Драгомиров обиколил полковете и се обърнал към войниците...
Научете повече»


Дарителска Кампания