Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Правителството отпусна пет хиляди лева за паметника на „33-ти Свищовски полк“ в Свищов

Правителството отпусна пет хиляди лева за паметника на „33-ти Свищовски полк“ в Свищов
Добавена на: 2018-11-23 11:52:42

Паметникът на 33-ти Свищовски полк в Свищов е изключително важен за военната историята на България

 
    Правителството одобри допълнителни разходи за 2018 г. за финансово подпомагане на общините за ремонт, възстановяване, изграждане и довършване на военни паметници. Средствата в размер на 300 000 лв. ще бъдат разпределени между над 60 общини, сред които и община Свищов.
 
След разглеждане от компетентната дирекция в Министерството на отбраната на многобройните предложения за ремонт, възстановяване, изграждане и довършване на военни паметници, са избрани такива, за които има готовност да бъдат реализирани в кратък срок. Такъв е и паметникът „33-ти Свищовски полк“ в Свищов, който има нужда от възстановяване на надписите и връщане на първообраза му, след констатирани негови изменения.
Преди месец, на паметника в града беше отбелязана 100-годишнината от славната победа при Дойран, а Сдружение „33-ти пехотен Свищовски полк“ и община Свищов организираха културна програма свързана с кръглата годишнина.
Паметникът на 33-ти Свищовски полк в Свищов е изключително важен за военната историята на България и е изграден в чест на загиналите в последната Дойранска битка, провела се през септември 1918 година. В историята тя остава като особено тежка и кръвопролитна битка, в която под командването на генерал Владимир Вазов българската Девета пехотна плевенска дивизия, в състава на която е и 33-ти пехотен Свищовски полк, отблъсква настъплението на четири английски и две гръцки дивизии.
 
ПРЕСЦЕНТЪР  - ОБЩИНА СВИЩОВ

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е първата търговска гимназия

Свищовецът Димитър Хадживасилев, търговец в Букурещ, подарява през 1882 г. средства за...
Научете повече»


Дарителска Кампания