Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Повече от 5 хиляди участници в осмото издание на НФФ „Фолклорен извор“

Повече от 5 хиляди участници в осмото издание на НФФ „Фолклорен извор“
Добавена на: 2018-07-23 15:52:07

Повече от 5 хиляди участници в осмото издание на НФФ „Фолклорен извор“
Повече от 5 хиляди участници в осмото издание на НФФ „Фолклорен извор“
Повече от 5 хиляди участници в осмото издание на НФФ „Фолклорен извор“
Повече от 5 хиляди участници в осмото издание на НФФ „Фолклорен извор“

Програма на „Фолклорен извор 2018”


От 2 до 5 август в село Царевец, община Свищов ще се проведе осмото издание на Националния фолклорен фестивал „Фолклорен извор“. Тази година участие ще вземат повече от 5 хиляди участници и над 400 колектива. В предстоящото издание силно присъствие ще отбележат професионалните училища за фолклор в Котел, Широка лъка, Варна, София, Бургас и др., чиито възпитаници ще се изявят на фестивалната сцена. Засиления интерес за участие от страна на младите хора занимаващи се с фолклор е показателно за младия дух на фестивала, в който иначе участие могат да вземат всички самодейни и професионални изпълнители на български фолклор. Регламента позволява представяне в 12 категории, разделени в 3 възрастови групи, във всяка от които се присъжда първо, второ и трето място. Наградният фонд на фестивала е изключително богат и предвижда множество поощрителни и специални награди, най-желаните сред които са тези на Министерство на културата, под чиито патронаж се провежда фестивала, „Гласът на Фолклорен извор“ за най-добро вокално изпълнение, „Лауреат“ за най-добро представяне в областта на обработения фолклор и „Приз“ за най-добрите в областта на автентичния фолклор. Изпълненията се оценяват от жури, съставено от професионалисти в сферата на фолклорното изкуство. Председател на журито е Юлия Цанкова – фолклорист, преподавател и дългогодишен автор и водещ на радио програми; д-р Силва Хачерян – началник отдел „Международно сътрудничество и регионални дейности” в Министерството на културата; проф. Елена Кутева – директор на Държавен фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“; Гуна Иванова – народна певица; Даниел Спасов – народен певец, автор, продуцент и водещ на телевизионни предавания; Димитър Манов – хореограф и Генчо Генчев – председател на фестивала и кмет на община Свищов.

През 2017 година фестивалът стана част от CIOFF – Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства към ЮНЕСКО. В рамките на тазгодишното издание на фестивала ще се проведе Финалния етап на Националния преглед на фолклорните ансамбли, организиран от Международния съвет. Този преглед дава възможност на избраните от журито състави да участват в най-представителните международни фестивали за фолклор в света, като посланици на  CIOFF и званието „Представителен фолклорен ансамбъл”.

По линия на CIOFF, тази година участие във „Фолклорен извор“ ще вземат и няколко чуждестранни състава. Концерти ще изнесат Ансамбъл „Мерани“ от Грузия, Фолклорен ансамбъл „Калинка“ от Русия и Фолклорен ансамбъл „La Coyolera“ от Коста Рика. Тяхното участие ще бъде част от забавната програма на фестивала, в която концерти ще имат още формация – солисти от „Мистерия на българските гласове“, сред които Бинка Добрева, Олга Борисова, Даниел Спасов и Милен Иванов, ансамбъл „Пирин“ и фолклорната певица Нелина.

ПРОГРАМА НА "ФОЛКЛОРЕН ИЗВОР 2018":

2 август (четвъртък), в летния театър
10.00 ч. Откриване
11.00 ч. Начало на конкурса
20.00 ч. Концерт на Ансамбъл „Мерани“ – Тбилиси, Грузия
 
3 август (петък), в летния театър
09.00 ч. Начало на конкурса
20.30 ч. Концерт на формация солисти „Мистерия на българските гласове“

4 август (събота), в летния театър
09.00 ч. Начало на конкурса
20.30 ч. Концерт на Фолклорен ансамбъл „Пирин“ – Благоевград
 
5 август (неделя), в летния театър
09.00 ч. Начало на конкурса
18.30 ч. Концерт на:
Фолклорен ансамбъл „Калинка“ – Русия
Фолклорен ансамбъл „La Coyolera“ – Коста Рика
на площада
20.00 ч. Награждаване
21.00 ч. Закриване и концерт на Нелина

Национален фолклорен фестивал „Фолклорен извор“ се организира от Община Свищов, НЧ „Светлина – Царевец 1927“ и Сдружение „Фолклорен извор“, под патронажа на Министерство на културата.

Всичко за фестивала на официалния му уеб сайт: www.folklorenizvor.com

 

 

ПРЕСЦЕНТЪР – ОБЩИНА СВИЩОВ

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е от последните завоювани градове

Свищов е измежду последните български селища, които биват завоювани от отоманците...
Научете повече»


Дарителска Кампания