Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Днес отбелязваме 121 години от убийството на Алеко

Днес отбелязваме 121 години от убийството на Алеко
Добавена на: 2018-05-11 13:05:39

Днес отбелязваме 121 години от убийството на Алеко
Днес отбелязваме 121 години от убийството на Алеко
Днес отбелязваме 121 години от убийството на Алеко

Община Свищов организира Възпоменателен ден

По повод 121 години от убийството на Алеко Константинов днес Община Свищов организира Възпоменателен ден в памет на писателя. В Градската градина пред паметника на Алеко се събраха десетки свищовлии, дошли да отдадат почит към своя съгражданин.
В емоционално слово пред присъстващите директорът на дирекция „Култура и културно наследство” Росен Маринов каза:
- На 11 май 1897 година бе убит един от най-видните наши писатели - Алеко Константинов. Животът му бе твърде кратък, но достатъчен, за да се издигне като един от великаните на българското художествено слово. Алеко умира и това, което остава след него, като нещо неумиращо, то е неговия нравствен облик и дълбокото убеждение, че над всички идеали стои един единствен върховен идеал: Да не изменяме никога на себе си и на оная съвест, която носим у себе си.
Венци и цветя в знак на признателност бяха поднесени от името на кмета на общината Генчо Генчев, от председателя на Общински съвет – Свищов д-р Кристиян Кирилов, доц. д-р Николай Нинов – зам.-ректор на Стопанска академия „Димитър А. Ценов”, туристическо дружество „Алеко Константинов”, Исторически музей – Свищов, представители на други правителствени и неправителствени организации, библиотеки и училища, както и много граждани. На Възпоменателния ден присъстваха зам.-кметовете на Община Свищов Пламен Петков, Анелия Димитрова, Бедри Алиев и Борислав Замфиров, както и друг ипредставители на Общинската администрация. Възпоменателния ден се отбеляза по същото време и на гроба на Алеко в Централните софийски гробища.
Росен Маринов съобщи, че днес официално ще бъде открит още един паметник на Алеко Константинов – в Алеята на писателите, в Двора на Кирилицата в Плиска. Автор на скулптурата е Вежди Рашидов. - Образът на Алеко ще заеме своето достойно място сред плеядата от български поети и писатели. Суетата на това събитие навярно е излишна, сама по себе си не значеща нищо, но всъщност смисъла е дълбок, пропит с гордост, наситен с признание за гения на неговото творчество. Всеки паметник значи поклон – отбеляза в словото си Росен Маринов.

Пресцентър на Община Свищов

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е първият освободен град от турско робство

Следобеда на 26 юни 1877 г. генерал Драгомиров обиколил полковете и се обърнал към войниците...
Научете повече»


Дарителска Кампания