Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Кметът Генчо Генчев поздрави схимонахиня Екатерина от манастира „Св.св. Петър и Павел“ за рождения й ден

Кметът Генчо Генчев поздрави схимонахиня Екатерина от манастира „Св.св. Петър и Павел“ за рождения й ден
Добавена на: 2017-10-13 12:40:42

Кметът Генчо Генчев поздрави схимонахиня Екатерина от манастира „Св.св. Петър и Павел“ за рождения й ден

На днешния 13 октомври тя навършва 94 години.

Кметът Генчо Генчев поздрави схимонахиня Екатерина от манастира „Св.св. Петър и Павел“ за рождения й ден.
Майка Екатерина е родена през 1923 г. в русенското село Шръклево със светското име Ангелина. Пораства, работи, жени се, живее най-обикновен живот. В края на 70-те години съпругът й се разболява. Тя му се зарича, че никога няма да погледне друг мъж и ще се замонаши. Когато той умира през 1981 г., тя спазва даденото обещание и е подстригана за послушница в свищовския манастир „Покров Богородичен”. Малко по-късно става и монахиня.  След това е преместена в малкото манастирче „Св.св. Петър и Павел“. При второто си подстрижение за схимонахиня майка Екатерина дава обет за мълчание и пълно отричане от външния мир. Това е един от най-тежките обети. При него в продължение на определен период схимницата не трябва да разговаря с околните. Разрешено й е единствено да издава глас само когато чете молитви или пее църковни песнопения. Времето на дадения обет за мълчание на майка Екатерина вече отдавна е изтекло. Нейните деца и внуци живеят на различни места в България, но я посещават. На въпроса как е доживяла до това дълголетие, тя е отговаряла с усмивка, че никога не се е дразнела от нищо, винаги е била спокойна и смирена.
Днес майка Екатерина почти не може да говори и е трудно подвижна. На днешния 13 октомври тя навършва 94 години. За рождения си ден майка Екатерина бе поздравена лично от  кмета  Генчо Генчев.  Той изрази своето уважение и признателност към схимонахинята, полагала дълги години грижи за манастира „Св.св. Петър и Павел “ и за паметниците на дарителите в двора на обителта. 

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е първата търговска гимназия

Свищовецът Димитър Хадживасилев, търговец в Букурещ, подарява през 1882 г. средства за...
Научете повече»


Дарителска Кампания