Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Още 38 000 лева отпусна дирекция „Вероизповедания” за ремонт на храмове и джамии в община Свищов

Още 38 000 лева отпусна дирекция „Вероизповедания” за ремонт на храмове и джамии в община Свищов
Добавена на: 2017-07-12 15:13:04

Средствата ще им послужат за извършване на основни и допълнителни ремонти, от които се нуждаят

Три храма и две джамии на територията на община Свищов получиха помощ в размер на 38 000 лева от дирекция „Вероизповедания”. Средствата ще им послужат за извършване на основни и допълнителни ремонти, от които се нуждаят. 8000 лева са отпуснати за храма „Свети Архангел Михаил” в село Хаджидимитрово, 5000 лева за църквата „Свети Пророк Илия” в Българско Сливово и 5000 лева за църквата „Свети Димитър” в Горна Студена. По 10 000 лева отпуска Дирекцията за ремонтиране на джамията в Свищов и тази в село Вардим.
Кметът на Горна Студена Лорета Костадинова изрази благодарност, че след първата преведена финансова помощ от дирекция „Вероизповедания” през миналата година е направен ремонт на покрива на църквата в селото. Сега предстои боядисване и освежаване, а местните миряни имат желание, ако средствата стигнат да бъде изградена и малка чешма в двора на църквата.
В Хаджидимитрово средствата ще бъдат използвани за цялостно укрепване на местната църква, а в Българско Сливово планират да извършат ремонтни дейности, които досега не са могли да си позволят в храма.
Припомняме, че по инициатива на общинското ръководство, през първата половина на 2016 година църковните настоятелства на няколко църкви в община Свищов, съвместно с кметовете по места, написаха писма до дирекция „Вероизповедания” в Министерски съвет и до Великотърновската епархия. Те отправиха молба да им бъдат отпуснати средства за належащи ремонти. Към писмата бяха приложени съответните количествено-стойностни сметки за необходимите ремонти. Пет от църквите почти веднага получиха одобрение. С целева държавна субсидия тогава се сдобиха храмовете в селата Александрово, Горна Студена, Драгомирово, Козловец и Червена. По-късно, през юли 2016 г. средства бяха отпуснати и за храмовете в Алеково и Царевец.
Новата финансова помощ от дирекция „Вероизповедания” е насочена към храмовете в Горна Студена, Хаджидимитрово и Българско Сливово, както и към джамиите в Свищов и Вардим.

Пресцентър на Община Свищов

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищовец е авторът на първата печатна книга

Българският католически епископ Филип Станиславов (роден в с. Ореш, край Свищов) издава...
Научете повече»


Дарителска Кампания