Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Изложба с карикатури на Стайко Николов бе първото събитие от програмата на Алековите дни

Изложба с карикатури на Стайко Николов бе първото събитие от програмата на Алековите дни
Добавена на: 2017-01-13 11:05:04

Изложба с карикатури на Стайко Николов бе първото събитие от програмата на Алековите дни
Изложба с карикатури на Стайко Николов бе първото събитие от програмата на Алековите дни

Честваме 154 години от рождението на големия наш писател Алеко Константинов

Изложбата с карикатури на Стайко Николов е първото събитие от програмата посветена на 154 години от рождението на големия наш писател Алеко Константинов и на още една годишнина свързана с художника, а именно отбелязването на неговите 90 години.
   Стайко Николов Стайков е роден 1926 г. в гр. Свищов, където завършва основно и висше образование. Докато учи се занимава активно с рисуването на карикатури, след което работи като художник – карикатурист към „Консервен комбинат Република” гр. Свищов, СА „Д. А. Ценов” и „Свилоза”, където се пенсионира.
   Участва в общи и самостоятелни изложби в Свищов и национални изложби в страната. Има участия и в международни изложби. Дългогодишен сътрудник на в. „Дунавско дело”, „Свищовски бряг”, „Борба”, „Стършел” и др. Участва във всички изложби от Националният конкурс за карикатура, на името на Академик Александър Божинов, от където печели и трета награда.
Има общо над 20 самостоятелни изложби, участия в чужбина и бианалета на карикатурата в Белгия, Германия и др.
         В настоящата изложба са експонирани около 60 творби на автора, като всичките са карикатури.
         Известно е, че карикатурата е жанр, както в изобразителното изкуство, така и в литературата. Въздействието на този жанр идва от изопачаването и преувеличаването на характерни образи и събития. Освен това карикатурата забавлява, развлича и критикува – все неща, които Алеко Константинов добре владее и умело използва в своето творчество. Стайко Николов също добре борави с тези похвати в своите карикатури и затова изложбата се вписва прекрасно в празниците посветени на писателя – сатирик Алеко Константинов.
         По повод 90-та годишнина на Стайко Николов и дългия творчески път, който той е извървял през годините Община Свищов го удостоява с почетна грамота за принос в изкуството на нашия град.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Кой е Николай Катранов

Николай Катранов, руски възпитаник, поет, е роден в Свищов през 1829 г. и умира в Италия...
Научете повече»


Дарителска Кампания