Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

50 години СОУ „Николай Катранов”

50 години СОУ „Николай Катранов”
Добавена на: 2014-10-29 09:46:20

50 години СОУ „Николай Катранов”
50 години СОУ „Николай Катранов”
50 години СОУ „Николай Катранов”
50 години СОУ „Николай Катранов”
50 години СОУ „Николай Катранов”
50 години СОУ „Николай Катранов”
50 години СОУ „Николай Катранов”
50 години СОУ „Николай Катранов”
50 години СОУ „Николай Катранов”
50 години СОУ „Николай Катранов”
50 години СОУ „Николай Катранов”
50 години СОУ „Николай Катранов”

От летописа на училището

Щом малкото звънче удари,
Първокласникът в училище „Катранов”
важна крачка ще направи!
…………………………………………………………….. 
15.09.2014 година
Семейство Захариеви-проф.Андрей Захариев, Галина, Александър, Георги и Захари
 
От летописа на училището
През 1964 година в града на стоте първи отваря врати ново училище за децата на Свищов. То носи името на видния възрожденец – Николай Катранов. Децата са 550, а за директор е назначена Митанка Михова.
Така започва историята на нашето училище преди 50 години. През тези години СОУ „Николай Катранов” изгради заслужен авторитет на средище на културата и образованието, ще продължи и занапред да съхранява своите традиции и достойно да изпълнява своята мисия - обучението и възпитанието на будни личности и достойни български граждани.
Учебната 1973-1974 г. ще бъде отбелязана в историята на учебното дело в България като забележителна. За първа година ще се прилага повсеместно новата програма на ЕСПУ в I клас.
Годината е юбилейна за училището. Навършени са 10 години от основаването му.
1980-1981 г. започва с 830 ученици. Продължава усилено строителството на двата нови корпуса на училището.
През 1981-1982 г. се поставя началото на практическото осъществяване на новата програма на Единното средно политехническо училище – година.
1982-1983 г. е открита една група ученици, които изучават английски език.
Учебната 1983-1984 г. е юбилейна. Отбелязват се 20 години от създаването на училището. С решение на Общинския съвет за народна просвета училището става базово към МНП по експеримента на БАН под ръководството на акад. Благовест Сендов. От страната участват 28 училища, а от Великотърновска област само СОУ „Н. Катарнов“.
В края на учебната 1984-1985 г. се създава кабинет по информатика със 6 броя компютри от Окръжен съвет за народна просвета, Велико Търново и 6 броя компютри от МНП.
1988 г. – ЕСПУ “Н. Катранов” приема в пети клас първия випуск от НУ “Т. Миланович”.  Учениците му се обучават по програмата на Експериментална група по образованието към БАН.
1990-1991 г. ще се запомни с промяна статута на училището в Средно общообразователно училище, за да продължи обучението по експеримента на БАН в гимназиален курс.
1997 г. Първият проект – „Тренинг за общуване“ финансиран от Фондация „Отворено общество”
1998 г. Работа по проект „Зелен пояс“ за озеленяване на училищния двор и прокт „Топлина“ – за подмяна на парния котел със средства (11 000 $) от Японското посолство.
Открито е Училищно радио, финансирано от Фондация „Работилница за граждански инициативи“
От 1998 г. се образува първата паралелка с профил „Чуждоезиков” – немски език, а от 1999 г. – английски език. Чуждоезиковото обучение е подкрепено и с доброволци от Корпуса на мира САЩ. От Корпуса на мира училището получава и средства за още една, по-модерна компютърна зала. Сформира се и първата професионална паралелка – „Бизнес и финанси”.
2002 г. Спечелени са два проекта по Европейска програма „Сократ“, секторна Коменски: „Училището свърши“ с партньори Германия, Финландия и „А ти какво ще кажеш?“ с партньори Испания, Португалия.
През 2003 г. паралелката с профил „Бизнес и финанси”, се трансформира в профилирана паралелка „Стопански мениджмънт”.
2006-2007 г. – екип от учители и ученици издават училищния вестник „Гласът на „Катранов“.
2008-2009 г. е изкючително успешна. Годината започва със 730 ученици в 32 паралелки и 11 деца в ПГ. Спечелени са три проекта по Програмата на ЕС «Учене през целия живот», секторна Коменски на стойност 42 хил. евро. Проект  «Здраво тяло, здрав дух, здрава околна среда» е с партньори от 9 страни и координатор Надя Мочкова и проектите: „Математика и изкуство” и „Светът на дъгата” с координатор Оля Михова.
На учителката по немски език Теменужка Блажева е присъдена наградата “ Неофит Рилски”  на МОН за дългогодишна дейност и професионализъм в системата на българското образование.
Национални стипендии получават 8 ученици. В училищно републиканско първенство отбора по хандбал-момичета V-VІІ клас се класира на І място и печели, купа, грамота и  13 златни медала.
2009-2010 г. Одобрена е кандидатурата на училището за участие в програма „Евроскола” на Европейския парламент в Страсбург, Франция.
Организира се ревю състезание, с което официално се представят новите униформи за учениците от училището, след спечелено финансиране по проект "Гордея се с моето училище" от програмата на МОН "Ритуализация на училищния живот". Ученичката Зорница Аразова завоюва първо място в в XXVI Национална олимпиада по Техническо чертане.
По програма «Учене през целия живот» са одобрени 5 проекта на стойност 100 000 евро със 120 мобилности на учители и ученици в почти всички европейски страни. По този повод спокойно можем да наречем училището: «Академия Коменски».
Учителката по английски език Оля Михова печели три проекта по секторна програма „Коменски”: «Революцията от 1989 година в източна Европа и европейската интеграция”, „Вратата за нашето съкровище е отключена" и „Билет за живот"
Проекта: „До колко сме различни?" е разработен от Милена Богданова, началник отдел «Образование и култура» към община Свищов, Проектът „Хайде да говорим и играем" е разработен от Надя Мочкова.
От 4 януари в училището отваря врати ученически стол.
2010-2011 г. Провеждат се коледни благотворителни акции за подпомагане на децата от  СУПЦ - с. Овча Могила. 
На 06 юли 2011 г., в град  Созопол на учителката по английски език Оля Михова е връчена Национална награда - сертификат и плакет за училището за проекта „Математика и изкуство”, отличен за цялостно качествено изпълнение.
2011-2012 г. Училището започва работа по проект „Подобряване на качеството на образованието в средищните училища чрез въвеждане на целодневната организация на учебния процес". Сформирани са 12 полуинтернатни групи с участието на 250 ученици в целодневно обучение.
2012-2013 г. Под ръководството на учителката по немски език Цветелина Светославова ученици участват в конкурс на Гьоте институт и представят съвременен вариант на пиесата „Пепеляшка”, с която печелят награда за сценография и в Младежкия театрален фестивал „Бургаски изгреви”.
През учебната година Любомира Петкова заема 22 призови места в състезания, конкурси и олимпиади, със 7 златни медала. Катерина Цанева е с две отлични оценки-6,00 на I и II ДЗИ/Държавни зрелостни изпити.
Радина Караиванова е единствената седмокласничка в област Велико Търново, която има пълна шестица на националното външно оценяване, като участва и в Националната олимпиада по БЕЛ и е сред финалистите на Националното състезание Spelling bee по правопис на английски език.
Спечелен е проект по програма Коменски  „Здрави и активни тинейъджъри – бъдещето на Европа” на стойност 20 000 евро.
Осмокласникът  Владислав Тодоров печели първо място в Международен конкурс по история  – "Заедно в 21 век" в конкурс с 3000 участници.
Отборът по хандбал–девойки на СОУ „Николай Катранов” е ФИНАЛИСТ на държавните ученически игри.
Галя Иванова, учител по история в СОУ „Николай Катранов”, получи Почетното отличие „Неофит Рилски”.
2013-2014 г. Ученичката от VII а клас Маргарита Георгиева Йорданова се представя отлично на Националната олимпиада по история и цивилизация. Призови места заемат и ученици на областния кръг на Олимпиадата по информационни технологии, на областно математическо състезание Европейско кенгуру, Математическото състезание в памет на Нина Ташева-Антонова, Национално състезание по история „Бяло, зелено, червено”, ученическия конкурс „Историческата памет в имената на улиците”, националния конкурс по проект „Аз уча. Аз знам. Аз мога”, на издателства Кеймбридж Юнивърсити Прес и Клет. І и ІІ място за екипите в конкурса "Моят бизнес проект", организиран от Община Свищов. Първо място зае  Ів клас сред номинираните над 200 училища  и детски градини с учител Стефка Николаева в конкурс „Коледа в нас” на Националния дворец на децата.
Ясен Георгиев от XIа клас участва в международен форум на водата в Будапеща като национален победител в конкурса за детско творчество на тема "Бъди активен, защити реките!".
Отбор с участието на Константин Ангелов, Петя Маркова, Славяна Николова, Слав Димитров и Глория Ерусалимова печелят състезание на Бюрото на ЕП в България и Двадесет и четирима  ученици,  отново вземат участие в програма „Евроскола” и посещават на 17 октомври Европейския парламент в Страсбург.
Лора Сарандева с 9 гола на турнира за интерконтиненталната купа в Монтерей –Мексико.
След спечелена Първа награда в Европа по проекта Generation@school, /в състезание с над 100 училища от 20 европейски страни/, 35 ученици и учители от бяха посрещнати в Европейския парламент в Брюксел.
Любомира Димитрова и Борислава Божинова печелят златни медали от световно математическо състезание в Китай./участват в дистанционен кръг в България./
Отборът по хандбал е отново Финалист на държавните ученически игри и е награден с участие в Световното училищно първенство по хандбал 2014 в град Трабзон, Турция. Учителката Величка Плачкова е удостоена с Почетната награда „Неофит Рилски“.
Прекрасно е! Да създадеш училище, да вградиш в него мечтите си, да му вдъхнеш неповторим дух, всичко това да превърнеш в традиция и с любов да го предадеш на поколенията да го развиват и пазят, да го продължат. Честит празник скъпи учители!
Скъпи ученици, благодарим Ви за труда, за талантите Ви, за волята и желанието за успехи! Пожелавам ви да успявате със знания и умения и навсякъде, където и да се намирате, да се гордеете, че сте възпитаници на СОУ „Николай Катранов”. Честит празник!

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е първият освободен град от турско робство

Следобеда на 26 юни 1877 г. генерал Драгомиров обиколил полковете и се обърнал към войниците...
Научете повече»


Дарителска Кампания