Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Трима ученици от СОУ „Н. Катранов” победители в азиатско световно математическо състезание

Трима ученици от СОУ „Н. Катранов” победители в азиатско световно математическо състезание
Добавена на: 2014-06-13 10:15:47

SASMO е сингапурско азиатско математическо състезание, в което участват деца на възраст от 9 до 18 г. от цял свят, а за първа година в него се включва и България.

Форумът е сравнително нов – за първи път се е провел през 2006 г., а през миналата година за шампионската титла са се борили рекорден брой участници – 8598. Тази година участниците са 17 000, като от нашата страна са 700. От СОУ „Н. Катранов” в математическото състезание участваха трима ученика.
В своята възрастова група, в която се състезаваха 2578 участници от цял свят, Любомира Петкова Димитрова от VІ а клас е с трети резултат, грамота и златна значка.
С четвърти резултат, грамота и златна значка в своята възрастова група, където се състезаваха 2474 участници, е Борислава Божинова Божинова от ІV а клас. С грамота и сребърна значка е Ясен Георгиев Георгиев от ХІ а клас.
Всички носители на значки от първия кръг, който беше дистанционен, са поканени за участие във финалното състезание, което ще се проведе от 27-29 юли т.г. в град Ченгду,  Китай. Asia International Mathematical Olympiad Contest- AIMO e по-трудно състезание с над 50 000 участници, а над 2 000 състезатели отиват за финалния кръг. И тази учебна година Любомира Петкова Димитрова продължи да печели национални и международни математически състезания, олимпиади по математика и други предмети. Резултатите до този момент са 18 първи места, 6 златни медала, 2 бронзови, 4 втори места и едно трето. Решението за участие в световното математическо състезание в Китай е поредното предизвикателство не само пред нея, но и пред семейството й. Любомира от няколко години ни радва с математическия си талант, с трудолюбието и упоритостта си. Тя е гордост за своите родители, за училището ни, за Свищов и България. За участието в състезанието, самолетни билети, хотел, храна, такси са необходими около 2000 долара, които не могат да бъдат подсигурени от училищния бюджет. Затова ръководството на СОУ „Н.Катранов” се обръща с апел към свищовската общественост и хората, които имат успешен бизнес в града, да подкрепят Любомира и нейното семейство за участие в престижното състезание.
Надя МОЧКОВА
 

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищовец е авторът на първата печатна книга

Българският католически епископ Филип Станиславов (роден в с. Ореш, край Свищов) издава...
Научете повече»


Дарителска Кампания