Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Трима ученици от СОУ „Николай Катранов” победители в азиатско световно математическо състезание

Трима ученици от СОУ „Николай Катранов” победители в азиатско световно математическо състезание
Добавена на: 2014-06-09 16:53:11

Трима ученици от СОУ „Николай Катранов” победители в азиатско световно математическо състезание
Трима ученици от СОУ „Николай Катранов” победители в азиатско световно математическо състезание
Трима ученици от СОУ „Николай Катранов” победители в азиатско световно математическо състезание

Любомира Димитрова отива на финал на световно математическо състезание в Китай

SASMO е сингапурско азиатско математическо състезание, в което участват деца на възраст от 9 до 18 г. от цял свят, а за първа година в него се включва и България.
Форумът е сравнително нов – за първи път се е провел през 2006 г., а през миналата година за шампионската титла са се борили рекорден брой участници – 8598. Тази година участниците са 17 000, като от нашата страна са 700.
От СОУ „Николай Катранов” в математическото състезание участваха трима ученика.
В своята възрастова група, в която се състезаваха 2578 участници от цял свят Любомира Петкова Димитрова от VІ а клас е с трети резултат, грамота, златна значка.
С четвърти резултат, грамота, златна значка в своята възрастова група, където се състезаваха 2474 участници е Борислава Божинова Божинова от ІV а клас.
С грамота и сребърна значка е Ясен Георгиев Георгиев от ХІ а клас.
Всички носители на значки от първия кръг, който беше дистанционен са поканени за участие във финалното състезание, което ще се проведе от 27-29 юли 2014 година в град Ченгду (Chengdu), Китай.
Asia International Mathematical Olympiad Contest- AIMO e по-трудно състезание с над 50 000 участници, а над 2 000 състезатели отиват за финалния кръг.
И тази учебна година Любомира Петкова Димитрова продължи да печели национални и международни математически състезания, олимпиади по математика и други предмети. Резултатите до този момент са 18 първи места, 6 златни медала, 2 бронзови, 4 втори места и едно трето.
Решението за участие в световното математическо състезание в Китай е поредното предизвикателство не само пред нея, но и пред семейството и.
Китайската култура, успехите на китайската икономика,  успехите на китайската и други азиатски образователни системи са все още загадка за света, и предизвикват у всеки от нас огромно любопитство, стремеж да ги опознаем, да се поучим, да почерпим опит, да се съизмерим, а защо не и да ги победим в едно математическо състезание.
Ченгду (Chengdu) е разположен в югозападната част на Народна Република Китай и е столица на провинция Съчуан. Общата му площ е 12 390кв.км., а населението е 11 000 670 жители. Ченгду е един от най-важните икономически центрове, транспортни и комуникационни центрове в Югозападен Китай.
Любомира от няколко години ни радва с математическия си талант, с трудолюбието и упоритостта си. Тя е гордост за своите родители, за училището ни, за град Свищов, за България. Защото в списъците с победителите от „Математика без граници” и сингапурското математическо състезание ние откриваме името и заедно с това на България сред имената на стотици победители от Хонг Конг, Сингапур, Малайзия…
За участието в състезанието, самолетни билети, хотел, храна, такси са необходими около 2000,00 долара, които не могат да бъдат подсигурени от училищния бюджет. Затова ръководството на СОУ „Николай Катранов” се обръща с апел за помощ към Свищовската общественост и хората, които имат успешен бизнес в града, да подкрепят Любомира и нейното семейство за участие в престижното състезание.
 

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Първото училищно дарение в България

През 1812 г. свищовецът Филип Сакалариевич, търговец във Виена, прави първото в България...
Научете повече»


Дарителска Кампания