Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Ученици и учители от СОУ „Николай Катранов” бяха посрещнати в Европейския парламент в Брюксел

Ученици и учители от СОУ „Николай Катранов” бяха посрещнати в Европейския парламент в Брюксел
Добавена на: 2014-05-26 15:22:37

Ученици и учители от СОУ „Николай Катранов” бяха посрещнати в Европейския парламент в Брюксел
Ученици и учители от СОУ „Николай Катранов” бяха посрещнати в Европейския парламент в Брюксел
Ученици и учители от СОУ „Николай Катранов” бяха посрещнати в Европейския парламент в Брюксел
Ученици и учители от СОУ „Николай Катранов” бяха посрещнати в Европейския парламент в Брюксел

Посещението в Европейския парламент в Брюксел участниците посвещават на 50 годишния юбилей на училището!

На 16 и 17.05.2014 година 35 ученици и учители от СОУ „Николай Катранов” бяха посрещнати в институциите на ЕК в Брюксел.
Заедно с грамотата за “First Place” от Европейската комисия от октомври 2013 година до СОУ „Николай Катраножв” пристигна и писмо в което се казваше:
Вашият проект „Заедно участваме в дебата за ЕС” бе представен като кандидат за наградата в конкурса generation@school /поколение @ училище/ в контекста на Европейската година на гражданите 2013. На среща  с журито на ЕС на 24 октомври проекта е определен на първото място, Победител за цяла Европа в категорията  "Посланието към Европа".
Няколко месеца г-жа Ралица ИВАНОВА от Представителството на ЕК в България и Ewa KRZEMIEŃ от Посетителския център на ЕК организираха посещението.
Групата включваше 29 ученици от 11 а, 11 б и 10 а клас и преподавателите: г-н Генади Иванов-директор на училището, г-жа Надя Мочкова-координатор на проекта, г-н Йордан Димов-учител по математика, г-жа Нина Божидарова-учител по география, г-жа Йорданка Илиева-учител по информатика и г-жа Невелина Илиева-учител по музика.
В Брюксел за учениците бяха организирани поредица от забележителни срещи. Първата среща в зала "Charlemagne" в посетителския център на Европейската комисия беше с г-жа Десислава ВЕЛИКОВА - Асистент на директора на Генерална дирекция за информация. Тя запозна учениците с ролята и функционирането на Европейската комисия и институциите на ЕС.
Г-н Даниел ГЬОРЕВ - Член на кабинета и личен асистент на комисаря г-жа Кристалина Георгиева, представи на учениците Политиката на ЕС в областите на хуманитарната помощ и реакцията при кризи.
Г-н Кирил КИРЯКОВ - Програмен директор за политиките на ЕС и  екипен лидер за България в Генерална дирекция Заетост, социални въпроси и приобщаване, представи възможностите на Европейския социален фонд за подкрепа на младежта в България.
По време на работен обяд в ресторант L'atelier Europeen,  г-н Кирил-КИРЯКОВ покани кмета на община Свищов г-н Станислав БЛАГОВ, който същия ден беше на работно посещение в Брюксел и заедно представиха на учениците Европейски гаранции за младежта.
След обяда в зала Durieux на посетителския център учениците представиха презентация за своето участие в конкурса и обсъдиха дейностите посветени на Европейската година на граждание с г-н John MACDONALD , който беше възхитен от комуникативните умения на учениците на английски език, от тяхната активност и познанията им за европейските институции.
Г-н Ясен Спасов от Генерална дирекция на EAC запозна учениците с възможностите на новата програма Erasmus + на ЕК.
Поредицата от забележителни срещи завърши в  ПОСТОЯННО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, където групата беше посрещната и разговаря с Н.Пр. г-н Димитър ЦАНЧЕВ-Извънреден и пълномощен посланик, Постоянен представител на Република България към ЕС.
Макар и изморени от информация, впечатления и емоции вечерта успяхме да стигнем да един от десетте най-известни площади в света, брюкселският Голям площад, който е съвкупност от най-доброто, което предлага фламандската архитектура, „величествена сцена“ както Жан Кокто го нарича . Богато украсените барокови фасади на зданията на мощните гилдии и готическото Кметство, което датира от 1402 година са главните забележителности.
Брюксел е столицата на Белгия и сърцето на Европейския съюз. С художественото си майсторство, изящната архитектура, кухнята с разнообразни традиционни ястия и културната пъстрота Брюксел е истинско бижу на северната култура в най-добрият й вид. Какво прави Брюксел специален? Морски специалитети във всички ресторанти, аромат на горещи вафли през студения зимен ден, кафенета и кръчми, които никога не затварят, огромни, но приветливи паркове, фазани и трюфели през есента,  дизайнерски магазини....
Често се казва за Брюксел, че е удивително място, където се срещат последното хилядолетие и модерна Европа. До неотдавна много от местните бяха скептични към чуждите дипломати и политици, които пристигат. А сега са горди, че градът им е международно известен.
Почти всички се снимаха пред Пикаещото момче  или известен още като малкия Жулиен (на френски), който е популярен символ на Брюксел. Представлява малък фонтан със скулптура на голо малко момче, което „пишка“ във басейна на фонтана.
Втория ден от посещението беше за участие в  "Дни на отворените врати” и посещение на  Институциите на ЕС-Европейския парламент, на Съвета на министрите. С групата беше г-жа Милена ДИМИТРОВА представител на Министерството на културата в Постоянното представителство на България към ЕС, която започна разходката с посещение  на триумфалната арка в Брюксел, от където започва и прочутия 20 километров брюкселски маратон, в който е участвал и кралят на Белгия Филип.
По случай Деня на Европа в седмиците преди европейските избори институциите на ЕС отвориха врати за обществеността в Брюксел, Люксембург и Страсбург. Местни служби на ЕС в Европа и в целия свят  организираха множество дейности и прояви за всички възрасти.
Всяка година хиляди хора участват в посещения, дебати, концерти и други прояви, които са посветени на Деня на Европа и имат за цел да се повиши осведомеността за Съюза. На 17 май тази година, част от посетителите бяхме и ние. Проявите бяха смесица от забавления и образователни дейности за възрастни и деца, включително музика, културни развлечения и викторини. На десетки щандове се предлагаха рекламни материали със символите на ЕС. Разбира се и ние си напълнихме чантите с брошури, плакати, бележници, тениски, чаши, химикали, ключодържатели и много други, които донесохме и за училищната колекция със сувенири от страните, които посещаваме.
Вярвам, че младите хора, участници  в това пътуване и в срещите със забележителните българи, които работят в  европейските институции,  ще добавят  получените нови  знания за европейските институции, вълненията и  възторга  си към съкровищницата на своите умения и ценности.
Вярвам, че преживяното ще  мотивира младите хора  в ежедневната учебна работа за да повишават своите компетенции  за учене на езици, за по-голяма активност в социалната дейност, ще развива  положително им отношение и вяра в работата на Европейските институции и бъдещето на Европейския съюз.
Някои от тях имат мечта и реален план  как стигнат до участие  в работата на Европейските институции, вярвам , че ще го постигнат,  и съм убедена, че всички те, където и да работят ще прославят България, а с вота си ще вземат правилните решения за демокрацията, Европа и света.
 

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е първата търговска гимназия

Свищовецът Димитър Хадживасилев, търговец в Букурещ, подарява през 1882 г. средства за...
Научете повече»


Дарителска Кампания