Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

50 огнеборци разиграха земетресение за финал на проект с Румъния за 2.3 млн. евро

50 огнеборци разиграха земетресение за финал на проект с Румъния за 2.3 млн. евро
Добавена на: 2014-04-14 14:26:07

Над 50 огнеборци от България и Румъния по поречието на река Дунав проведоха съвместно международно учение в Свищов.

Четири дни продължиха съвместните занятия от двете страни на Голямата река, като на наша територия занятията се проведоха на площадката на “Свилоза”. Старта бе даден във вторник пред бившата административна сграда на “Свилоза” Българските и румънските пожарни служби отиграха драматичен сценарий след земетресение с магнитуд от 6,7 по Рихтер. Два екипа, единият от които алпинистки, свалиха човек от петия етаж на сградата. Техни колеги пък изведоха хора, които са се намирали в сградата по време на земетресението. Всички те бяха отведени в медицински пункт и им бе оказана първа помощ.
Отиграно бе и учение при действия след изтичане на отровен газ. Натрапчив газ, имитиращ сяроводород, за минути намали видимостта в района на входа на “Свилоза”. Екипи огнеборци за минути влязоха в района – първи започнаха да действат разузнавачите, които предаваха данни в щаба на учението. След това колегите им изградиха съоръжения, с които започнаха да разпръскват вода и по този начин намалиха вредното действие на отровите във въздуха. Последва извеждането на пострадали хора от района на изтичането на газ.
Старши комисар Васил Василев, заместник-директор на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” и неговият колега от румънска страна полк. Могурел Станов, заместник-генерален инспектор на Генералния инспекторат при бедствия и аварии – Букурещ, изгледаха уменията на колегите си от осем партньорски служби, от двата бряга на Дунав. Гости на откриването бяха областните управители на Велико Търново и Плевен, както и кметът на Свищов Станислав Благов.
“Свищов и Зимнич тестват инструментариум за съвместни действия и намеса при бедствия”, подчерта ст. комисар Василев. В резултат на съвместното начинание огнеборците от България и Румъния вече ще могат да действат съвместно и да реагират за минути. Всичко това става благодарение на проект “Съвместен мониторинг на риска при извънредни ситуации в трансграничния регион на река Дунав”. Неговата стойност е 2,3 милиона евро. В рамките на прооекта са осигурени шест автомобила, три аварийно-спасителни автомобила и мобилна лаборатория за 3,2 млн. лв. Ден преди съвместното учение стана известно, че свищовската противопожарна служба е получила нов автомобил слез 31 години. Става въпрос за “Ивеко Дейли” с висока проходимост, маневрен и пригоден за използване на пресечен терен.
Александър ШАБОВ

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Предшественикът на Свищов е римският кастел Нове

Свищов - "градът на римските легиони". Лагерът е бил основан през 45 г. сл. Хр. по...
Научете повече»


Дарителска Кампания