Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Обсъждаха проблемите с битовата престъпност в общината Свищов

Обсъждаха проблемите с битовата  престъпност в общината Свищов
Добавена на: 2014-02-28 13:22:01

Проблемите с престъпността в община Свищов обсъждаха на среща началникът на РУП - Свищов гл.инспектор Момчил Златев, началникът на група „Охранителна полиция” при Районното управление ст. инспектор Владислав Йорданов, кметът на Общината Станислав Благов, кметове и кметски наместници на населените места в Общината.

Взаимоотношенията на свищовското полицейско управление и общинската администрация са добри, заяви кметът Станислав Благов, който сподели, че е имал среща и с директора на Областна дирекция на МВР главен инспектор Христо Христов, който е подчертал, че през последните месеци разкриваемостта на престъпленията в РУП - Свищов е много по-добра от предходната година.
Момчил Златев изрази тревога, че през последните седмици е нараснала  битовата престъпност, а управлението няма възможност да осигури във всяко едно населено място полицейско присъствие. Това е проблем особено за малките и отдалечени населени места, тъй като те стават жертва на набезите на групи, които са от територията на други области, подчерта гл. инспектор Златев. Той допълни, че споделя желанието на селските кметове във всяко населено място да присъства униформен представител на реда и по възможност да са от съответното населено място, защото най-добре познават контингента, територията и местата за набези на апашите. Инспектор Златев одобри и  насоката за ползване на камери за видеонаблюдение в населените места, както и за добри взаимоотношения между полицията и общинския отдел “Охрана и контрол”.
Проблемите в населените места споделиха и някои от кметовете. Кражбите в Овча Могила се извършват най-вече от външни гастролиращи групи, каза кметът на селото Нели Великова, която изрази притеснение, че набезите  се извършват вече не само в безстопанствени, но и в обитаеми къщи в цялото село. През последния месец обект на кражби са били 15 къщи в селото, като една от тях е била на бившия началник на полицейския участък, което говори за дързостта на злосторниците. След набезите е организирано масирано присъствие от представители на местната власт и ловната дружинка, но селската управа няма финансова възможност за ежедневно присъствие в тъмните часове на денонощието, посочи още Нели Великова. Тя допълни, че отношенията с полицията са перфектни и никога не са съществували административни проблеми.
Кметът на Морава Георги Георгиев  сподели, че и той възнамерява да монтира камери за видеонаблюдение в селото, така както има в някои от селата в общината. На последното заседание на Общинския сяъвет, по предложение на групата общински съветници от БСП, в бюджета на Общината са заложени 6 000 лева за закупуване на 3 броя записващи камери за трите входно-изходни точки на града, с цел органичаване на престъпните посегателства в Свищов.
Александър ШАБОВ
Дунавско дело

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е основана първата администрация

През 1877 г. в града е установена първата българска гражданска администрация, начело...
Научете повече»


Дарителска Кампания