Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Наше момиче е трета в света по самбо за девойки

Наше момиче е трета в света по самбо за девойки
Добавена на: 2014-02-21 15:30:31

Нашата съгражданка – 18-годишната Галя Иванова, е обявена за спортист №1 на Обединени спортни клубове ЦСКА за постигнати забележителни резултати в състезанията по джудо и самбо.

Нашата съгражданка – 18-годишната Галя Иванова, е обявена за спортист №1 на Обединени спортни клубове ЦСКА за постигнати забележителни резултати в състезанията по джудо и самбо. Галя има в кариерата си бронзов медал от Световно за девойки. Едва 17-годишна, миналата година тя грабна и златото на Европейското по самбо в категория 48 кг. На финала Галя срази трикратната световна шампионка Елена Бондаренко и накара медиите в Русия да пишат в продължение на две седмици със завист и изумление за нашето момиче.
- Галя, поздравления за отличието “Стортист № 1” при жените на отборен спортен клуб ЦСКА!
- Благодаря. Много съм щастлива от това признание.
- Как започна да тренираш джудо и на колко години беше?
- Стана спонтанно. Бях на 9 години, в трети клас. Треньорът на “Джудо-спорт” в Свищов Севадан Златанов дойде в училище да търси деца за участие в отбора. Бях много дребно и кекаво дете и с моите родители решихме да се запиша, за да позаякна. Постепенно заобичах спорта. Успехите дойдоха още в началото и сега развивам една моя мечта.
- Каква точно е мечтата ти?
- Да излизам в чужбина и да се боря на състезания от световен клас, а медалите от тях са само бонус и стимул.
- Трудно ли пробива едно малко провинциално момиче без препоръки в елитен отбор, какъвто е ЦСКА?
- ЦСКА е наистина сериозен клуб и най-добрия в страната. Точно затова, когато реших да търся развитие, избрах него. Бях в седми клас. Знаех, че от малкия град напредъкът е много по-трудно осъществим. Приеха ме лесно, защото имах няколко републикански класирания. И естествено преминах успешно задължителния изпит. Когато влязох в ЦСКА започнаха международните изяви - станах многократна шампионка на България по джудо и самбо, Балканска по джудо, Европейска по самбо за жени и трета на световно първенство за девойки по самбо.
- Как и защо премина към самбото? И в двете дисциплини ли се състезаваш и коя предпочиташ?
- Когато влязох в ЦСКА, се запознах със спорта самбо. Той е сходен с джудото до някъде. Треньорката Красимира Томова ни пуска и в двата спорта. Винаги съм харесвала джудото повече, защото с него съм започнала, а е и по-красив спорт.
- Предпочиташ джудото, но кой от двата е по-перспективен?
- Джудото е олимпийски спорт и там е изключително трудно да пробиеш. А и нашата федерация няма достатъчно средства за развитието ни. Затова преминах към самбото, където нещата се случват по-просто и България е сила в света.
- Изкуство или спорт е да се бориш?
- Това са бойни изкуства и наистина са много красиви. Има хвърляния, ставащи с такова изящество, което не съм виждала другаде, освен на тепиха и на татамито.
- Как съвместяваш училище и спорт? На какви езици общуваш по състезанията?
- Тази година завършвам-12-ти клас и мога да се похваля с отличен успех. Не е така лесно, както си предствях, когато чух за спортното училище. Добре се справям с английски и руски.
- Успяваш ли да разгледаш като екскурзиант градът, в който си на международни състезания?
- Понякога. Често сме отдадени на състезанието и няма свободно време, но когато градовете са големи, се стараем да не изпускаме възможността.
- Кой град най-силно те е впечатлил?
- И Крема в Италия, и Солун са красиви градове, но Санкт Петербург е направо впечатляващ! И организацията на състезанията там беше невероятна.
- Как релаксираш, остава ли ти време за приятели, за семейството в Свищов?
- Само в събота и неделя. В Свищов се прибирам рядко, дори ваканциите съм по тренировки в лагери.
- Финансово кой ти помага?
- Мама и тати работят и ми пращат пари, отделно получавам спортни стипендии и премии, с които ги улеснявам и покривам големи разходи, като например предстоящите ми бал и висшето ми образование.
- Колко време ти отне да се утвърдиш и да покажеш какво можеш и да се съобразяват с теб?
- Първо трябва да направиш впечатление в България, да те вземат в националния отбор и след това да покажеш качества на световния тепих. В самбото ми се получи от първата година, в джудото все още се утвърждавам.
- Какво ти предстои и какви са очакванията ти тази година?
- Тази седмица започва състезателната година за мен. В София, в събота е републиканското първенство по джудо за младежи и девойки до 20 години. Предстоят републиканските първенства, които са определящи за участието ми на европейски и световни първенства.
- Бъди все така упорита и борбена. Пожелания за успехи и напред към реализиране на най-съкровената ти мечта!
-Благодаря.
Галя БОРИСОВА
Дунавско дело

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Първото училищно дарение в България

През 1812 г. свищовецът Филип Сакалариевич, търговец във Виена, прави първото в България...
Научете повече»


Дарителска Кампания