Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Новоиздаден рецептурник предвижда по-здравословно хранене на децата

Новоиздаден рецептурник предвижда по-здравословно хранене на децата
Добавена на: 2014-01-28 10:57:27

Над 70 деца ползват храната приготвяна за тях от млечната кухня в града. „Много съм доволна от работата на персонала и качеството на храната, а и цената е по джоба на всеки от нас.

Над 70  деца ползват храната приготвяна за тях от млечната кухня в града. „Много съм доволна от работата на персонала и качеството на храната, а и цената е по джоба на всеки от нас. Така отделям повече време за децата си, а не да стоя в кухнята и всеки ден да мисля какво да им приготвя. Правим си една разходка по обяд до млечната кухня, вземам храната и се връщаме у дома за обяд. Какво по хубаво от това” ,усмихва се току що пристигнала майка със своите близнаци. Друга пък вече бе пред гишето за получаване на храната, видимо доволна от обяда за своето дете. В приготвянето на храните за децата до една година в местата за организирано детско хранене няма да се използва прясно мляко. Вместо него ще се използват т.нар. промишлено произведени млека за кърмачета, по-известни като адаптирано мляко. Това предвижда рецептурникът за организирано хранене на децата до 3 години в млечната кухня, яслените групи и домовете за медико-социални грижи. Прясното мляко се предвижда за децата едва след навършването на една година, като целта е да се избегне алергия при малчуганите. Новото меню набляга на консумацията на повече млечни и месни продукти, както и на плодовете и зеленчуците. Ограничена до минимум е употребата на сол, захар и мазнина. Също така новият рецептурник  забранява запържването като практика при приготвянето на някои ястия. Последният сборник с рецепти е издаден преди близо 30 години, а основната цел на промените е да възпитава у децата консумацията на здравословни храни. За това ще следят, както и досега медицинските сестри в детските заведения. 

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е основана първата администрация

През 1877 г. в града е установена първата българска гражданска администрация, начело...
Научете повече»


Дарителска Кампания