Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Община Свищов приключва поредна година без дългове

Община Свищов приключва  поредна година без дългове
Добавена на: 2013-12-06 14:46:53

6,5 милиона лева за образование догодина предвижда бюджетът на Община Свищов. 1,9 млн. лв. отиват пък за здравеопазване през 2014 г.

6,5 милиона лева за образование догодина предвижда бюджетът на Община Свищов. 1,9 млн. лв. отиват пък за здравеопазване през 2014 г., стана ясно по време на публичното обществено обсъждане, което премина при засилен интерес миналия петък. 456 хиляди лева е целевата субсидия за капиталови разходи, в това число са включени 161 хил. лв. за общинските пътища. 34 хиляди са пък средствата за зимно поддържане.
Характерното за бюджета- 2014 е, че в нашата община ще влязат 20 милиона лева по няколко мащабни проекта, финансирани с европари по оперативните програми, подчерта кметът Станислав Благов. 5,4 милиона ще бъдат платени по проекта „Нове – сърцето на легиона”, 5,7 млн. лв. за обновяване и модернизиране на градската среда, около 3 млн. лв.  за ремонта на свищовската МБАЛ и т.н.
Друга особеност догодина е, че средствата за 15-те населени места ще бъдат повече от 2013 г., когато за тях отидоха 305 хиляди. Очаква се през 2014 г. селата в общината да си разделят 405 хиляди лева, обеща кметът Благов. Той се похвали, че за поредна година след 2003 година общината приключва без задължения и неразплатени плащания.
Поддържане на финансовата стабилност и увеличаване на предлаганите публични услуги са сред приоритетите на общинската управа през 2014 г. Наред с това ще се работи за усвояване на средства по оперативните програми. Друг приоритет е подобряване качеството на сметосъбирането в Общината, която дейност се извършва от общинско предприятие.
По време на обсъждането общинският съветник от БСП инж.Симеон Симеонов заяви, че ще предостави папка със жалби от граждани, внесени в комисията по ТСУ, и за тяхното решаване да се търсят средства в бюджета за 2014 г. Общинският съветник бе категоричен, че общината е длъжник на живеещите в крайните квартали и по малките улици. Думите му бяха подкрепени от гражданка, живееща на улица в района на комплекс “Надежда”. Тя заяви, че от години улицата е в окаяно състояние, а нейните съседи са готови със собствен труд и средства от бюджета да работят за решаване на проблемите. Съветникът Милен Манолов предложи пък средствата, които ще бъдат заделени за населените места следващата година. да бъдат 500 хиляди лева.
Александър ШАБОВ

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Първото училищно дарение в България

През 1812 г. свищовецът Филип Сакалариевич, търговец във Виена, прави първото в България...
Научете повече»


Дарителска Кампания