Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

24 ученици от СОУ „Н. Катранов” бяха евродепутати за един ден в Страсбург

24 ученици от СОУ „Н. Катранов” бяха  евродепутати за един ден в Страсбург
Добавена на: 2013-10-25 10:38:17

24 ученици от СОУ „Н. Катранов” бяха  евродепутати за един ден в Страсбург
24 ученици от СОУ „Н. Катранов” бяха  евродепутати за един ден в Страсбург
24 ученици от СОУ „Н. Катранов” бяха  евродепутати за един ден в Страсбург
24 ученици от СОУ „Н. Катранов” бяха  евродепутати за един ден в Страсбург

24 ученици от СОУ „Н. Катранов” взеха участие в програма „Евроскола” на 17 октомври в Европейския парламент в Страсбург.

24 ученици от СОУ „Н. Катранов” взеха участие в програма „Евроскола” на 17 октомври в Европейския парламент в Страсбург. Това участие стана възможно, след като отбор от петима ученици от свищовското училище участваха в Регионално състезание за училища от областите В.Търново и Габрово за включване в програмата „Евроскола“ на Европейския парламент, организирано от Информационното бюро на ЕП в България. В състезанието участваха 9 отбора от училища на двете области, като четири спечелиха наградата на „Евроскола”, сред които бе и СОУ „Н. Катранов”. На 17 октомври свищовските ученици имаха възможността да посетят Европейския парламент и да бъдат евродепутати за един ден. Около 500 европейски ученици от 20 държави участваха в заседания на комисии, в пленарни заседания, разискваха и гласуваха резолюции на френски и английски език. Свищовското  училище беше единственото, което представи България в Европейския парламент. При откриването на „Евроскола” всяко училище представи града, от който е, като това не трябваше да е на родния език. Свищов и СОУ „Н. Катранов” представиха дванайстокласниците Петя Маркова и Слав Димитров. След това на учениците бе направена презентация на ЕС и Европейския парламент. Учениците имаха възможност да задават въпроси на представителите на администрацията  по актуални теми. От Свищов въпроси отправиха Радослав Попов, Петя Маркова и Константин Ангелов. Самият ден премина под формата на симулативни игри. Всички ученици от двайсетте държави, участници в Програмата, бяха разпределени на шест групи, като разсъждаваха и търсеха решения по различни теми. На една от групите, чиято тема на дискусия бе миграцията, за председател бе избран единайстокласникът Константин Ангелов от СОУ „Н. Катранов”. С участниците в Евроскола се проведе и „Евроигра”, която включваше разнообразни въпроси. От общо всички участници бяха избрани 16 финалисти, сред които бяха единайстокласниците от СОУ „Н. Катранов” Велизара Петкова и Иван Петров. Финалистите бяха разпределени в четири отбора и трябваше да отговарят на въпроси отборно. Играта спечели отборът, в който бе включена Велизара Петкова и за успешното представяне състезателите получиха медали. Паралелно с това за учителите – ръководители на групите бе организирана анкета. Ръководителите на свищовските деца – Йорданка Тодорова и Надя Мочкова трябваше да попълват анкета с  различни въпроси за страните – членки на ЕС. Всеки от участниците в Програма „Евроскола” получи сертификат, подписан от председателя на Европейския парламент Мартин Шулц.
Любомира ПЕТРОВА

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е родният град на Алеко Константинов

Наричан още "Щастливеца", Алеко Константинов е роден на 1 януари 1863 г. в Свищов....
Научете повече»


Дарителска Кампания